Εκτύπωση

Τα ζωντανά φυτά στο ενυδρείο δεν έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο αλλά βοηθούν σημαντικά και στο φιλτράρισμα του νερού και στο καθαρισμό του υποστρώματος, αλλά και στην παραγωγή του οξυγόνου (γλιτώνουμε την χρήση της θορυβώδους αεραντλίας).

Στα χρυσόψαρα όμως  αρέσει πολύ να τρώνε τα ζωντανά φυτά, γι’ αυτό πρέπει να βάζουμε στο ενυδρείο μας φυτά ανθεκτικά με χαμηλές απαιτήσεις και με μεγάλα και σκληρά φύλλα.

Τα είδη των φυτών που μπορούμε να βάλουμε σε ενυδρείο με χρυσόψαρα είναι τα εξής:

1. Anubias barteri var. nana
2. Anubias congensis
3. Anubias barteri
4. Bacopa monnieri
5. Echinodorus bleheri
6. Vesicularia dubyana
7. Microsorium pteropus
8. Vallisneria Americana
9. Lysimachia nummularia

Τα οποία δεν χρειάζονται πολύ φως (μία με δύο λάμπες το πολύ) και δεν χρειάζονται συσκευή παροχής CO2. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγο λίπασμα.(Μία φορά την βδομάδα με κάθε αλλαγή νερού ή μια φορά τον μήνα, ανάλογα το είδος του λιπάσματος που χρησιμοποιούμε)  

Στο κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύουμε φωτογραφίες από όλα τα παραπάνω φυτά.

anubias-barteri-var-nana

Τα συγκεκριμένα φυτά είναι αρκετά δύσκολο να τα φάνε λόγο του σκληρού φυλλώματος τους.  Εάν στα χρυσόψαρα βάλουμε μη ανθεκτικά φυτά μπορούν να τα καταναλώσουν μέσα σε μια βδομάδα να μην υπάρχει τίποτε πέρα από τις ρίζες.

Σε περίπτωση που το ζητούμενο είναι ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο με τα παραπάνω είδη φυτών (να είναι φυτεμένο όλο το ενυδρείο μας με πάρα πολλές ρίζες) τότε για να έχουμε σωστή ανάπτυξη των φυτών και να μην τα έχουμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ,χρειαζόμαστε σίγουρα δεύτερη λάμπα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις παροχή CO2.  Ένα παράδειγμα τέτοιων λαμπών είναι η ORIGINAL TROPICAL LAMP της Arcadia ή για περισσότερο πυκνοφυτεμένο ενυδρείο η FLORA GLO της Hagen, οι οποίες είναι αποκλειστικά για φυτά. Παρόμοιες λάμπες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και τιμές ανάλογα με την εφαρμογή που θέλουμε να κάνουμε.   Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι πουθενά στο φυσικό περιβάλλον των χρυσόψαρων δεν υπάρχουν πυκνοφυτεμένα σημεία.

Ένα από τα βασικότερα λάθη που γίνονται είναι να φυτεύουμε τα φυτά μέσα στα γλαστράκια. Μάλιστα πολλά καταστήματα το προτείνουν. Αυτό είναι εγκληματικό για τα φυτά μας στη πραγματικότητα, απαγορεύεται να τα έχουμε μέσα στα γλαστράκια γιατί αν μείνουν για πολύ καιρό ο πετροβάμβακας που έχουν αρχίζει και σαπίζει και μαζί σαπίζουν και οι ρίζες των φυτών. Ακόμα αν τα φυτά σου τρέφονται από τις ρίζες θα μπορούν να πάρουν ελάχιστη τροφή όσο τα έχεις μέσα στα γλαστράκια. Οι διάφορες εταιρείες φυτών τα βάζουν σε γλαστράκια με πετροβάμβακα  για να αντέξουν σε δύσκολες συνθήκες μέχρι να φυτευτούν (ο πετροβάμβακας κρατά υγρασία και χημικές ουσίες για τη συντήρηση του φυτού). Όταν αφαιρούμε το τα γλαστράκια θα πρέπει να καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά και με πολύ προσοχή τις ρίζες των φυτών από τον πετροβάμβακα που έχει κολλήσει.

Έτσι τα φυτά χρειάζονται οπωσδήποτε φύτεμα, εκτός κάποιον ειδών όπως: Anubias barteri var. nana 'Petite', Vesicularia dubyana (java moss) τα οποία μπορούμε να τα δέσουμε πάνω σε κάποιο ξύλο ή σε πέτρα (μέχρι να πιαστούν από μόνα τους) και τα οποία δεν τρέφονται από τις ρίζες αλλά από τα φύλλα τους.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ένα ενυδρείο με αρκετά φυτά, δεν έχει ανάγκη από τόσο συχνό καθάρισμα του βυθού όσο ένα ενυδρείο χωρίς φυτά.  Ουσιαστικά τα φυτά μας θα το καθαρίζουν με τις ρίζες τους έτσι θέλει λιγότερη φροντίδα, από ότι χωρίς φυτά.

Ένα παράδειγμα καλού φυτέματος, ούτε λίγο φυτεμένο ούτε πυκνού, των προτεινόμενων παραπάνω φυτών είναι 8-10 ρίζες από διάφορα φυτά σε ενυδρείο 80 έως 100 λίτρων αν λάβουμε υπόψη μας ότι το κατοικούν και 2-3 χρυσόψαρα κατά μέγιστο. Ένα σταδιακό φύτεμα του ενυδρείου μπορεί να βοηθήσει στο να συνηθίσουν τα ψάρια μας την ύπαρξη των φυτών καθώς και να μπορέσουμε να δούμε εάν τα φυτά ταιριάζουν στον εξοπλισμό  μας ή απαιτείται η αύξηση του.  Φυτεύοντας τα 5 πρώτα σας, φυτά είναι κατά την άποψη μας μια καλή αρχή.

Προτείνουμε τη διασπορά των φυτών σε διάφορα σημεία του ενυδρείου, προβλέποντας όμως που θα τοποθετηθούν τα επόμενα. Για παράδειγμα καλό θα ήταν να βάλουμε δύο φυτά πίσω (που ψηλώνουν και μεγαλώνουν), δύο φυτά στην μέση (μεσαίου μεγέθους και χωρίς μεγάλη ανάπτυξη) και ένα ή δύο φυτά μπροστά (τα οποία παραμένουν μικρά).

Για πίσω οι επιλογές που προτείνουμε είναι οι εξής: Vallisneria americana var. biwaensis* ή Lysimachia nummularia 'Aurea' ή Echinodorus bleheri* ή Bacopa monnieri

Για την μέση οι επιλογές που προτείνουμε είναι οι εξής: Anubias barteri var. Nana* ή Anubias barteri var. angustifolia (''afzelii'')

Για μπροστά οι προτεινόμενες επιλογές είναι οι εξής: Anubias barteri var. nana 'Petite'* ή Vesicularia dubyana αυτά τα δύο φυτά μπορείς να τα στερεώσεις (δέσεις με πετονιά) πάνω σε καμιά μικρή πέτρα γιατί δεν πιάνουν εύκολα στο χαλίκι με τα χρυσόψαρα να το ανακατεύουν συνέχεια.

Με * μετά το όνομα του φυτού έχουμε σημειώσει αυτά που προτείνουμε, για την πρώτη φάση του φυτέματος.

Η ύπαρξη των φυτών δημιουργεί ένα υπέροχο διάκοσμο ότι άλλο διακοσμητικό υπάρχει προτείνουμε να αφαιρεθεί από το ενυδρείο ώστε πάντα για να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερο ωφέλιμο χώρο.


{snippet as-other}{snippet goforum-fita}