Υπάρχει ένας μύθος που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια γύρω από το θέμα, πόσα ψάρια μπορώ να βάλω στο ενυδρείο μου.
Η αλήθεια είναι ότι το πόσα ψάρια μπορώ να βάλω στο ενυδρείο μου δεν είναι τόσο απλή απάντηση καθώς το θέμα έχει να κάνει όχι μόνο με το πόσα ψάρια αλλά και το τι ψάρια μπορώ να φιλοξενήσω στο ενυδρείο μου.
Θα ξεκινήσω αρχικά κάνοντας μια αναφορά σε σχέση με τη φύση, θεωρώ πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το νόημα της διατήρησης του ενυδρείου πέρα από τον αισθητικό λόγο και του έχω ένα κατοικίδιο αλλά και του αναπαριστώ ένα φυσικό περιβάλλον μέσα στο σαλόνι μου.
Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία σχετικά με ψάρια τα οποία ο άνθρωπος γνώριζε μέχρι συγκεκριμένο βάρος και μέγεθος να έχουν είτε πιαστεί σε δίχτυα είτε φανερωθεί σε κάποια κατάδυση τα οποία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα από το συνηθισμένο μέγεθος.
Η πραγματικότητα αυτή έχει οδηγήσει σε μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το πόσο μεγαλώνουν τα ψάρια, γι' αυτό και αρκετοί αν όχι όλοι από εμάς που ασχολούμαστε με το χόμπυ του ενυδρείου, έχουμε ακούσει την λανθασμένη άποψη ότι το ψάρι μεγαλώνει ανάλογα το χώρο που θα του δώσεις να ζήσει.
Ως ένα βαθμό λοιπόν αυτό είναι σωστό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι επειδή θα δώσουμε σε ένα καρχαριοειδές χώρο ίσο με εκατό λίτρα π.χ. αυτό θα μεγαλώσει μόνο μέχρι αυτό το όριο και το βασικότερο, δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα, κάθε άλλο μάλιστα.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ένα ψάρι του οποίου το DNA λέει ότι μεγαλώνει περισσότερο από τον όγκο που καταλαμβάνουν τα λίτρα που αναφέρω στο παράδειγμά μας είναι ο νανισμός.
Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε ιδαίτερη σημασία σε συγκεκριμένους παράγοντες πριν αποφασίσουμε το πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει το ενυδρείο μας σε σχέση με το μέγεθός του και το τελικό μέγεθος των κατοίκων που έχουμε αποφασίσει να φιλοξενήσουμε.
Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να στήσουμε ένα ενυδρείο στο οποίο θα φιλοξενήσουμε ψάρια κρύου νερού, τα γνωστά μας χρυσόψαρα.
Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο νου μας αρχικά ότι τα ψάρια αυτά δεν είναι μοναχικά και επομένως δεν είναι και το σωστότερο να έχουμε ένα μόνο του....και κυρίως να μην ξεχνάμε ότι κανένα ψάρι δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε μια στρόγγυλη γυάλα.
Το τελικό μέγεθος των χρυσόψαρων διαφέρει από είδος σε είδος!