Το ψάρι με το οποίο οι περισσότεροι ακουαρίστες ξεκινούν την ενασχόληση με τον πανέμορφο κόσμο του ενυδρείου.
Σίγουρα αν όχι όλοι μας οι περισσότεροι έχουμε ασχοληθεί με το ψάρι αυτό και συνήθως επειδή η αρχική μας ενασχόληση έγινε χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία αλλά κυρίως χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση, είχαμε δυσάρεστα αποτελέσματα και αρκετή απογοήτευση κατά την διατήρηση αυτού του υπέροχου ψαριού.
Το χρυσόψαρο θεωρείτε από πάρα πολύ κόσμο ένα εύκολο στην διατήρησή του ψάρι. Αυτό είναι κάτι που έχουν καλλιεργήσει κυρίως τα καταστήματα πώλησης χωρίς αυτό να είναι και απαραίτητα κακό.
Το χρυσόψαρο είναι σχετικά εύκολο στην διατήρηση του ψάρι αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε την δυνατότητα να το τοποθετήσουμε σε μια γυάλα και να περιμένουμε να επιβιώσει. Όπως όλα τα ψάρια έτσι και αυτό έχει ανάγκες και απαιτήσεις και για να υπάρχει η μακροζωία θα πρέπει να φροντίζουμε για αυτές του τις ανάγκες.
Κανένα ψάρι δεν είναι εύκολο στην διατήρησή του εφόσον δεν φροντίζουμε να έχει τις απαραίτητες γι' αυτό συνθήκες διαβίωσης. Είναι αληθινά αρκετά θλιβερό να βλέπουμε ψάρια σε ποτήρια και σε ανθοδοχεία... δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε δει ψάρια ως αναμνηστικές μπομπονιέρες σε γάμους και βαφτίσεις ή ακόμη και στις λαϊκές αγορές όπου το παιδί ( αλλά και όσοι νιώθουν παιδιά ) βλέπουν ανάμεσα στα ζαρζαβατικά και τα μαρούλια ένα χρυσόψαρο να τους κοιτάει με απορία αλλά και θλίψη για το στριμωγμένο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται εκείνη την στιγμή κάτω ίσως και από τον ήλιο ή εκτεθειμένο στην παγωνιά του Ελληνικού χειμώνα.
Και τότε το ψάρι αυτό μπαίνει στο καλάθι με τα ψώνια της νοικοκυράς και φτάνει στο νέο του σπίτι το οποίο τις περισσότερες φορές αποτελεί και τον τελευταίο του προορισμό χωρίς να έχει προλάβει να αναπτυχθεί, να χαρεί, να μεγαλώσει να ζήσει.
Σαφώς και την ευθύνη την έχουν όλοι όσοι εμπλέκονται, από τη μια ο προμηθευτής αλλά και από την άλλη ο αγοραστής του όμορφου αυτού ψαριού με τη θαυμάσια και παιχνιδιάρικη μορφή και προσωπικότητα. Ναι ο γράφων είναι από αυτούς που θεωρεί πως τα ψάρια έχουν προσωπικότητα και κυρίως τα χρυσόψαρα.
Μπορεί να είναι ένα ψάρι το οποίο έχει στην ουσία δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και συγκεκριμένα από τους Κινέζους δεν παύει όμως να έχει στα χρόνια αυτά της ανάπτυξής του αποκτήσει αρκετές ιδιότητες που ίσως και να το καθιστούν μακρινό απόγονο απλά αναφορικά με το δημιουργηθέν ψάρι.
Δεν είναι καιρός που φιλοξενούσα ένα ζευγάρι από αυτά τα πανέμορφα ψάρια τα οποία μάλιστα είχα για αρκετά χρόνια στην κατοχή μου. Τα είχα αγοράσει μετά από αρκετές δικές μου επίσης αποτυχίες και αυτό γιατί η ενημέρωση και η πληροφόρηση ήταν ανύπαρκτη την εποχή που ξεκίνησα. Δεν ήξερα καν ότι τα ψάρια δεν μπορούν και δεν αντέχουν το χλώριο και την χλωραμίνη που προσθέτουν οι πάροχοι φρέσκου νερού στα σπίτια μας.
Δεν γνώριζα ότι δεν μπορούν να φάνε ψωμί, ναι καλά διαβάσατε ψωμί σαν αυτό που τρώμε εμείς. Τα ψάρια αυτά αλλά και όλα τα υπόλοιπα διακοσμητικά κατά τον ελληνικό νόμο ψάρια έχουν ανάγκη από σωστή διατροφή την οποία ναι μεν μπορούμε να παράγουμε και μόνοι μας τις περισσότερες φορές πλην όμως σίγουρα δεν μπορούν να φάνε από το δικό μας πιάτο. Δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και το ίδιο στομάχι αλλά και ένας ακόμη βασικός παράγων είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε τις ίδιες διατροφικές συνθήκες ακόμη και λόγο χώρας καταγωγής και παραμονής. Με άλλα λόγια ίσως να μπορούν να φάνε λίγο από το ρύζι που τρώνε οι Κινέζοι αλλά σίγουρα δεν αντέχουν να φάνε και να χωνέψουν την μεσογειακή διατροφή με την έννοια που εμείς την γνωρίζουμε και την γευόμαστε.
Με τον καιρό όμως και με την προσπάθειά μου να ανακαλύψω πληροφορίες σχετικές με την διατήρηση των ψαριών στα ενυδρεία έμαθα αρκετά μπορώ να πω πράγματα. Υπάρχουν αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο που μπορούν να μας παράξουν πληροφορίες σχετικές με την διατήρηση των ψαριών τις ασθένειές τους αλλά και τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.
Θα πρέπει λοιπόν εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε να μάθουμε για τα κατοικίδια μας πριν τα προμηθευτούμε και να αποφασίσουμε αν έχουμε την δυνατότητα να τους παρέχουμε τις απαραίτητες γι' αυτά συνθήκες διαβίωσης
{snippet goforum-geniki}