Εκτύπωση

artemiaΗ «αρτέμια» είναι ένα μικρό υδρόβιο έντομο, το οποίο στη φύση αναπτύσσεται και εναποθέτει τα χιλιάδες αυγά της μέσα στα υψηλής αλατότητας νερά των αλυκών, αποτελώντας άριστη τροφή για τα ψάρια του ενυδρείο, γλυκού και θαλασσινού καθώς και για τα διάφορα ασπόνδυλα καρκινοειδή, παράλληλα ενδείκνυται ιδιαίτερα για τα νεογέννητα.

artemia_eggs2Ως προϊόν τροφής για τα ενυδρεία μπορούμε να το βρούμε ως :

Τα αβγά Αρτέμιας, για να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει πρώτα να εκκολαφτούν. Μπορούμε να επιτύχουμε την εκκόλαψη τους σχετικά εύκολα και στη συνέχεια να ταΐσουμε τα ψάρια μας.

Η διαδικασία προετοιμασίας των αβγών ώστε η γεννημένη αρτέμια, που λέγεται «ναύπλιος», να γίνει τροφή στα ενυδρεία μας, λέγεται «αποκελυφοποίηση»

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσουμε την αποκελυφοποίηση χρειαζόμαστε μερικά υλικά

Υλικά

artemia_diyΕκτέλεση

Εδώ να σημειώσουμε ότι το ποσοστό εκκόλαψης από κατασκευαστή σε κατασκευαστή διαφέρει έτσι μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε και μεγαλύτερη ποσότητα αυγών για να έχουμε ικανή ποσότητα ναυπλίων.

Κλείνουμε καλά του μπουκάλι με το καπάκι ανάβουμε μια λάμπα κατά προτίμηση 100w κοντά στο μπουκάλι και ενεργοποιούμε την αεραντλία.

Από τη προσωπική μας εμπειρία ο φωτισμός δεν επηρεάζει τελικά σημαντικά ούτε τον χρόνο εκκόλαψης ούτε κάτι άλλο στην όλη διαδικασία παρά μόνον στην περίπτωση που έχουν εκκολαφθεί και θέλουμε να συλλέξουμε τους ζωντανούς ναύπλιους μια και τα αυγά πέφτουν στον πάτο του μπουκαλιού ενώ οι ναύπλιοι μαζεύονται στο φως.Σε περίπου 20 με 36 ώρες θα έχουμε τους ναύπλιους

Με ειδικό δίχτυ (ή και με φίλτρο καφετιέρας) στραγγίζουμε τους ναύπλιους και τους ξεπλένουμε από το αλάτι.
Στη συνέχεια και άμεσα ταΐζουμε τα ψάρια μας.

Η αρτέμια δεν ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις συνθήκες του ενυδρείου με γλυκό νερό και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή. Για να διατηρηθεί υπάρχει μέθοδος αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο άλλου άρθρου. Άλλωστε η αρτέμια διατηρεί τη υψηλή θρεπτική της αξία όταν είναι μερικών ωρών, μετά από αυτό το διάστημα η θρεπτική αξία μειώνεται κάθετα.

brine-shrimp

Συλλογή των νεαρών ναύπλιων
Όταν έρθει η ώρα της συλλογής και θέλουμε να συλλέξουμε τους ζωνταντούς ναύπλιους, πλησιάζουμε το φώς στη μέση του μπουκαλιού και οι ναύπλιοι μαζεύονται στο φώς. Τα κελύφη, τα άδεια αυγά δηλαδή πέφτουν στον πάτο του μπουκαλιού. Με ένα σωληνάκι σιφονάρουμε (ρουφάμε) τους ναύπλιους. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη γιατί όπως είπαμε έχουν μαζευτεί όλοι στο φως.

Για καλύτερο ποσοστό εκκόλαψης
Για να έχετε καλύτερο ποσοστό εκκόλαψης θα πρέπει να λάβετε υπ? όψιν σας τα ακόλουθα σημεία :

 

Καλή σας επιτυχία!

artemia_in_lake2

{snippet as-other}{snippet goforum-diatrofi}