Εκτύπωση

Τα φυτά που βάζουμε στο ενυδρείο μας μπορούν να φέρουν από το προηγούμενο τους ενυδρείο διάφορα βακτήρια, μολύνσεις αλλά ακόμα και σαλιγκάρια. Δεν υπάρχει χομπίστας με φυτά που να μην έχει δει τα γνωστά σαλιγκαράκια (lymnea) να κυκλοφορούν στα τζάμια της δεξαμενή του.     Υπάρχει ένας τρόπος να προστατευτούμε όσο το δυνατό περισσότερο από τις διάφορες αυτές ανεπιθύμητες αιτίες κατά την εισαγωγή ενός νέου φυτού στο ενυδρείο μας.  Ο τρόπος αυτός είναι να τα απολυμάνουμε πριν της εισαγωγή, δηλαδή να τα προετοιμάσουμε ώστε να αφαιρέσουμε τις περισσότερες από τις αιτίες μόλυνσης.

anubias_barteri_var_nana

Διαδικασία προετοιμασίας φυτών με τη μέθοδο της χλωρίνης

Για την απολύμανση των φυτών χρησιμοποιούμε χλωρίνη και συγκεκριμένα διάλυμα χλωρίνης. Χρειαζόμαστε μία λεκάνη όπου μέσα φτιάχνουμε το διάλυμά μας το οποίο αποτελείται από 1 μέρος χλωρίνη και 19 μέρη νερό βρύσης. (Δηλαδή έχουμε αναλογία 1/19……. πχ  1 φλιτζανάκι του καφέ χλωρίνη και 19 φλιτζανάκια του καφέ νερό.

Προσοχή στην χλωρίνη μην κάψουμε τα φυτά μας, ακολουθήστε πιστά την προτεινόμενη αναλογία. Η χλωρίνη σε μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να κάψει τις ευαίσθητες ρίζες των φυτών.

Στην συνέχεια εμβαπτίζουμε τα φυτά μας μέσα στο διάλυμα για διάστημα 1 με 2 λεπτά. Τα φυτά τα κρατάμε από τις ρίζες και προσοχή μην της βουτήξουμε και αυτές μέσα στο διάλυμα και ποτίσουν, δεν πρέπει γιατί θα αναρροφήσουν χλωρίνη μέσα στο σώμα τους.

Εάν τα φύλλα του φυτού μας είναι καλυμμένα με πολύ άλγη μπορούμε να τα κρατήσουμε μέσα στο διάλυμα και για 3 λεπτά, όχι παραπάνω όμως.

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε τα φυτά πάρα πολύ καλά με μπόλικο νερό βρύσης το οποίο δεν πρέπει να είναι παγωμένο (κοινός τα βάζουμε κάτω από μία ανοιχτή βρύση) και είναι έτοιμα.

Προσοχή στην χλωρίνη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι η απλή χωρίς αρωματικά και άλλα καθαριστικά μέσα. Να είναι σκέτη καθαρή χλωρίνη.


{snippet as-other}