Εκτύπωση
biggoldfish

Η εκτροφή και το μεγάλωμα των βασιλικών χρυσόψαρων σε διακοσμητικές λίμνες και υδρόκηπους στην αυτοκρατορική Κίνα, αποτελεί μέρος μιας παράδοσης που σιγά-σιγά πεθαίνει.

Ο 54χρονος όμως Xu Jianmin δεν εκτρέφει αυτού του είδους τα χρυσόψαρα λόγω της αγάπης του προς αυτά αλλά κυρίως για την αποκατάσταση της πεμπτουσία του κινέζικου πολιτισμού.

Αισθάνεται υπεύθυνος, όπως ο ίδιος είπε, για τη συνέχιση αυτής της μοναδικής ικανότητας που προήλθε από τους προγόνους του.

Ο Xu ανήκει στην 10η γενιά μιας οικογένειας, που ήταν γνωστή ως «Goldfish Xu» και έκτρεφε χρυσόψαρα στην Απαγορευμένη Πόλη για τους αυτοκράτορες της δυναστείας των Qing (1644 – 1911) για περισσότερα από 200 χρόνια.

Ο ίδιος μιλώντας στη εφημερίδα China Daily για τα βασιλικά χρυσόψαρα αναφέρει:

«Συγκρίνοντάς τα με τα κοινά χρυσόψαρα, τα βασιλικά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, τα χρώματά τους είναι πιο φωτεινά και ζουν περισσότερα χρόνια. Αυτό το είδος χρυσόψαρων δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται έξω από το παλάτι και όποιο τύχαινε να βρεθεί εκτός των τειχών, θανατωνόταν. Το μυστικό της ομορφιάς των βασιλικών χρυσόψαρων είχε να κάνει με τέσσερα στοιχεία: Την καθαρότητα της φυλής, το νερό, την τροφή τους και το φως».

goldfish_xu

«Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε να αλλάξεις το νερό, πόσες φορές την ημέρα θα τα ταΐσεις και πόσο φως θα αφήσεις να πέσει πάνω στα ψάρια στις διάφορες εποχές του χρόνου» είπε εξηγώντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες συνδυασμοί των τεσσάρων αυτών σημαντικών στοιχείων στα διάφορα στάδια εκτροφής των χρυσόψαρων και μόνο ένας έμπειρος εκτροφέας μπορεί να το κάνει τέλεια.

Τα χρυσόψαρα, όπως και τα θηλαστικά πάντα έπαιξαν έναν ουσιαστικό ρόλο στις διπλωματικές σχέσεις της Κίνας, είπε ο Xu αναφέροντας ότι ο πατέρας του Xu Jinsheng είχε ταξιδέψει το 1954 στην Ινδία πηγαίνοντας ως δώρο γεννεθλίων στον πρωθυπουργό Jawaharlal Nehru 100 ζευγάρια χρυσόψαρων!

Στην περίοδο ακμής υπήρχαν περισσότερες από 300 ποικιλίες χρυσόψαρων, αλλά μέχρι τα χρόνια του πατέρα του, λέει ο Xu έμειναν περίπου 60.

Στην περίοδο 1966 – 1976, κατά την πολιτισμική επανάσταση, πολλά βασιλικά χρυσόψαρα καταστράφηκαν συμπεριλαμβανομένης και μίας αναμνηστικής πλάκας προς την «Goldfish Xu» που είχε γράψει ο ίδιος ο αυτοκράτορας Qianlong, από τότε η κινέζικη βιομηχανία χρυσόψαρων δεν ανέκαμψε ποτέ, τόνισε ο Xu.


goldfish_xu2

Τα βασιλικά χρυσόψαρα μεγάλωναν σε δεξαμενές φτιαγμένες από ξύλο κυπαρισσιού και πήλινα δοχεία των οποίων το υλικό ανέπνεε καλά και μπορούσε να αντέξει τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η κατασκευή τους ήταν δαπανηρή, δύσκολη και απαιτούσε εντατική εργασία γι’ αυτό και δεν συνεχίστηκε. Τέτοια δοχεία, είπε, είναι ζωτικής σημασίας για τα βασιλικά χρυσόψαρα, αλλά ο ίδιος όπως εξήγησε αρκείται σε απομιμήσεις που βασίζονται στις, όχι και τόσο καθαρές, παιδικές του αναμνήσεις ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιεί και τσιμεντένιες δεξαμενές.

Σε πολλά κινέζικα εκτροφεία χρυσόψαρων, τα ψάρια βρίσκονται μέσα σε μεγάλες δεξαμενές ώστε να επιτευχθεί μαζική παραγωγή με αποτέλεσμα την κατώτερη ποιότητα όσον αφορά στο σχήμα, το χρώμα και τον χρόνο ζωής τους.

Είναι γεγονός, εξήγησε ο Xu ότι τα χρυσόψαρα με μικρή διάρκεια ζωής κυριαρχούν σήμερα στην αγορά, και οι άνθρωποι δεν φαίνονται πρόθυμοι να τα πάρουν και να τα μεγαλώσουν καθώς αυτά πεθαίνουν εύκολα.

Τα ψάρια που διαθέτει ο Xu δεν είναι επαρκή για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για υψηλής ποιότητας χρυσόψαρα, ειδικά από την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς στον πολιτισμό αυτών των χωρών το χρυσόψαρο αποτελεί επίσης ένα σύμβολο πλούτου και καλής τύχης. Τα χρυσόψαρα από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν εξηγεί ο Xu καλύπτουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς.

Ο Xu, έμαθε να μεγαλώνει χρυσόψαρα από παιδί δουλεύοντας με τον πατέρα του ως εκτροφέας. Όταν όμως η νέα δομή της εταιρείας το 1989 ήθελε ως κίνητρο να σχετίζονται οι πληρωμές με τις πωλήσεις ψαριών, ο Xu άλλαξε επάγγελμα κι έγινε οδηγός ταξί.

Το 2002 ο πατέρας του Xu πέθανε, έχοντας κάνει μια τελευταία έκκληση για να σωθεί η οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής χρυσόψαρων από την εξαφάνιση. Δύο χρόνια μετά, το 2004, ο Xu σταμάτησε τη δουλειά του και άνοιξε ένα εκτροφείο χρυσόψαρο χρησιμοποιώντας τις οικονομίες του 300.000 yuan (34.000 ευρώ).

Διαθέτει περισσότερες από 200.000 χρυσόψαρα που από αυτά λιγότερα από 1.000 είναι υψηλής ποιότητας και η τιμή τους φτάνει στα 10.000 yuan (1.100 ευρώ). Μιλώντας για τους πελάτες του ο Xu αναφέρει: «Πολλοί αγοραστές είναι πλούσιοι, αλλά δεν πουλάω σε αυτούς που δεν έχουν εμπειρία στο πώς να μεγαλώσουν χρυσόψαρα».


{snippet translated-article | Carolina | Πηγή: China Daily }