Εκτύπωση

Η ύπαρξη ενός ενυδρείου στο χώρο προσδίδει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.
Όμως το ενυδρείο επί της ουσίας δεν είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά ένας μικρόκοσμος που μέσα του ζουν πλάσματα με πολύ ιδιαίτερες ικανότητες.  

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, με τα ψαράκια μπορούμε να αναπτύξουμε μια σχέση σχεδόν ισότιμη με αυτή που αναπτύσσουμε με οποιαδήποτε κατοικίδια.

Και λέω σχεδόν ισότιμη γιατί το μόνο που της λείπει είναι η επαφή δια της αφής και αυτό όχι πάντα. Όταν αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης δεν θα διστάσουν να τριφτούν στο χέρι σας όταν το βάλετε στο νερό και θα σας δείξουν με τη γλώσσα του μικρού τους σώματος ότι σας αναγνωρίζουν ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα. Θα χοροπηδάνε όταν τα πλησιάσετε δείχνοντας το ενδιαφέρον τους και τηfishkisses3 χαρά τους που σας βλέπουν χαρίζοντας σας μοναδικές στιγμές τρυφερότητας.

Το να παρατηρούμε τα ψαράκια μας, μας δίνει την ίδια ίσως και περισσότερη ευχαρίστηση και από το ίδιο το ηλιοβασίλεμα. Το να θαυμάζουμε τις απίστευτες χορευτικές κινήσεις των ψαριών μέσα στο νερό μας αναζωογονεί και μας ανανεώνει, όπως ο Μότσαρτ μας χρωματίζει με τα πιο εκλεπτυσμένα μουσικά χρώματα.

Η στενή σχέση ωστόσο δημιουργείται μόνο όταν είμαστε πρόθυμοι να κοιτάξουμε τους μικρούς μας συγκάτοικους και να δούμε πέρα από το προφανές. Την επιθυμία τους για οικειότητα. Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει τη θαυματουργή ενέργεια που ρέει ανάμεσα σε όλα τα ζωντανά πλάσματα ανεξαρτήτως είδους.


Η επιθυμία για οικειότητα είναι οικουμενική, έμφυτη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα ψαράκια μας την αισθάνονται τόσο βαθιά όσο κι εμείς. Καλό είναι λοιπόν να μην τα αντιμετωπίζουμε ως διακοσμητικά στοιχεία αλλά ως ζωντανά πλάσματα, ισότιμα στο δικαίωμα για αγάπη και ζωή. Καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε την ανθρώπινη υπεροψία και να δούμε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ως μέλη της οικογένειας μας, να καταλάβουμε τις ανάγκες τους, να τα νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για εκείνα, κατακτάμε το πιο υψηλό επίπεδο ανθρώπινης ωριμότητας.

bubble-eye-close-up

{snippet author-generic | Xotiko} {snippet goforum-geniki}