Εκτύπωση

Τοποθετώντας το ενυδρείο μας στο σπίτι ή στο γραφείο κάνουμε αυτούς τους χώρους ελκυστικούς και άνετους, όμως προκύπτει ένα ερώτημα, το σπίτι των ψαριών είναι το ίδιο ελκυστικό και άνετο για αυτά;
Γιατί πρέπει να διακοσμούμε το ενυδρείο;

Η διακόσμηση είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του ενυδρείου μας. Υπάρχουν πραγματικά σημαντικοί λόγοι για να το κάνουμε:

  1. Πρώτον, το ενυδρείο θα φανεί καλύτερα αν είναι όμορφα διακοσμημένο. Ένα καλά διακοσμημένο ενυδρείο μπορεί να προσδώσει κομψότητα και στυλ σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού μας ή ακόμα και στην επιχείρησή μας, εξάλλου το ενυδρείο είναι ένα μέρος του ντεκόρ ενός χώρου.
  2. Καλή διακόσμηση ή aquascaping, μπορεί να κάνει το ενυδρείο πολύ ελκυστικό από μόνο του και να ενισχύσει τις καταπραϋντικές επιδράσεις για τις οποίες φημίζονται τα ενυδρεία. Η διακόσμηση δημιουργεί την ατμόσφαιρα της ζωντάνιας του ψαριού και εμείς που κοιτάμε μέσα σε αυτό, το απολαμβάνουμε.
  3. Τρίτον και ίσως το σημαντικότερο, διακοσμώντας το ενυδρείο μας, τα ψαράκια θα νιώθουν πιο άνετα με άμεση επίδραση στο καλό της υγείας τους.

Κάποια ψάρια είναι πολλές φορές θηρευτές, κάποια άλλα ψάρια και λοιποί οργανισμοί, όπως για παράδειγμα, ασπόνδυλα και σαλιγκάρια είναι θύματα και ως τέτοια νιώθουν άβολα και αισθάνονται εκτεθειμένα και ευάλωτα. Ακόμα και στα ενυδρεία κρύου νερού όπως αυτά των χρυσόψαρων υπάρχουν ψαράκια ζωηρά που κυνηγάνε άλλα περισσότερο ντροπαλά, ασθενικά και αργοκίνητα.

Ένα καλά διακοσμημένο ενυδρείο θα αυξήσει την αίσθηση ασφαλείας και της ευημερίας τους, ανακουφίζοντας τα μικρά πλάσματα από το στρες, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα και επομένως, την ικανότητά τους να αντισταθούν στις αρρώστιες. Επίσης, πιο πιθανόν, θα εμφανίσουν την φυσική τους συμπεριφορά, θα αποκτήσουν πιο έντονο χρώμα, θα είναι πιο ενεργά και θα περάσουν στην επιφάνεια περισσότερο χρόνο από το να κρύβονται! Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νυκτόβια ψάρια θα βγουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ότι τα ψάρια που συνήθως κρύβονται θα αρχίσετε να τα βλέπετε.

aquascape1


Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα συζητήσουμε για τον τρόπο κατασκευής του aquascaping, τα υλικά και κάποιες τεχνικές.

 

 

 

Πηγές:
Δευτερογενής έρευνα


{snippet author-generic | psaraki } {snippet goforum-exoplismos}