Εκτύπωση

Μια από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες χρυσόψαρων είναι τα Χρυσόψαρα με ενιαία ουρά (Single Tailed Goldfish)

Το γενικό κοινό τους γνώρισμα η μονή ενιαία ουρά αυτά τα είδη είναι εξωτερικά πολύ κοντύτερα προς τον Κυπρίνο που αποτελεί το προγονικό είδος των Χρυσόψαρων.
Δεν διαθέτουν fancy χαρακτηριστικά και γενικά είναι ψάρια περισσότερο άγρια σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Είναι γρήγορα στη κίνηση και πολύ παιχνιδιάρικα.  

Τα χρώματα τους είναι εντυπωσιακά όμορφα και φτάνουν και σε μεγάλη ηλικία αλλά και σε μεγάλα μεγέθη.

Comets, Κομήτες

Οι κομήτες είναι μαζί με τα commons η ποιο συνηθισμένη κατηγορία χρυσόψαρου. Έχουν ένα λεπτό σχήμα σώματος και διαθέτουν μια μεγάλη ενιαία στα πτερύγια της ουρά. Η διαφορά τους με τα κοινά, είναι ότι διαθέτουν μακρύτερο σώμα και ουρά, ενώ είναι περισσότερο αδύνατα, γεγονός το οποίο τους προσδίδει κολυμβητική ταχύτητα. Θεωρούνται εξαιρετικά ανθεκτικά ψάρια γεγονός που μάλλον οφείλεται στην κοντινή τους σχέση με τον Κυπρίνο.  

Το μήκος τους μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο από τα 30 μέχρι τα 35 εκατοστά. Υπάρχουν σε αρκετές χρωματικές μονόχρωμες παραλλαγές τέτοιες είναι το μπρούτζινο χρώμα, το χρυσό, το άσπρο και το κόκκινο.


Comet, (c) Yamagata, rafflesgold.com


Υπάρχει ακόμα μια παραλλαγή των comets που αποκαλείτε Sarasa (comet sarasa) όπου βασικό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το κόκκινο χρώμα με άσπρα σημεία. Το ιδανικό περιβάλλον αυτής της παραλλαγής είναι να ζουν σε λιμνούλες με αληθινά φυτά, χαλίκια και πέτρες.  Το μέγεθός τους είναι ανάλογο με το περιβάλλον τους.


Sarasa Comet, (c) Dave King, Dorling Kindersley


Τα Comets είναι καλό να τα διατηρούμε σε ενυδρεία με 40 λίτρα ανά ψάρι. Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει μέχρι και 37 χρόνια.

Ιδανικές τιμές για τις παραμέτρους του νερού τους είναι οι:
Θερμοκρασία: 18C έως 26C
p.H.: 6.5-8.5

Commons, Κοινά

Τα commons είναι μαζί με τα Comets ποιο συνηθισμένη κατηγορία χρυσόψαρου.
Έχουν ένα λεπτό σχήμα σώματος και διαθέτουν μια μικρή ενιαία κόψη στα πτερύγια της ουράς. Θεωρούνται και αυτά εξαιρετικά ανθεκτικά ψάρια.  


Common, (c) desireless, rafflesgold.com

Το μήκος τους μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο από τα 30 μέχρι τα 35 εκατοστά. Δυστυχώς πολλές φορές πωλείται ως ζωντανή τροφή για άλλα είδη ψαριών όπως για παράδειγμα είναι τα πιράνχας. Το μέγεθός του, κατά μέσο όρο, φτάνει τα 20-35 εκ. Το χρώμα τους συνήθως διαθέτει αρκετές χρωματικές μονόχρωμες παραλλαγές τέτοιες είναι το μπρούτζινο χρώμα, το χρυσό, το άσπρο και το κόκκινο.

Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει μέχρι και 45 χρόνια.

Ιδανικές τιμές για τις παραμέτρους του νερού τους είναι οι:
Θερμοκρασία: 15C έως 29C
p.H.: 6.0-9.0


Shubunkins

Τα Shubunkins έχουν ένα λεπτό σώμα και κοινά χαρακτηριστικά όπως τα Comments. Για την ακρίβεια αποτελεί μια  ποικιλία του κομήτη. Η βασική του διαφορά είναι στο χρώμα. Τα Shubunkins τα συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία πολλών χρωμάτων ταυτόχρονα στο ίδιο ψάρι (μονόχρωμα δεν υπάρχουν). Οι χρωματικές παραλλαγές είναι είτε με τη μορφή ριγών είτε εμφανίζονται ως βούλες.


Adult Bristol Shubunkin (c) desireless, rafflesgold.com



Η παλέτα περιέχει χρώματα όπως  μωβ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και μαύρο. Το περισσότερο συνηθισμένο είναι το εμπριμέ με κύριο χρώμα το μεταλλικό μπλε. Επίσης για να είναι σωστό ένα Shubunkin θα πρέπει τα χρώματα να "τρέχουν" και πάνω στα πτερύγια τους. Υπάρχουν δύο διαφορετικές υποκατηγορίες των Shubunkins τα London και τα Bristols.


London Shubunkin (c) Bristol Aquarists Society,rafflesgold.com


Όπως όλα τα ψάρια αυτής της κατηγορίας το μήκος τους μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο από τα 30 μέχρι τα 35 εκατοστά.

Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει μέχρι και 45 χρόνια.

Ιδανικές τιμές για τις παραμέτρους του νερού τους είναι οι:
Θερμοκρασία: 18C έως 26C
p.H.: 6.5-8.5

Mackeraltail, Sabao, Tamasaba

Είναι ακόμα μια παραλλαγή των χρυσόψαρων που όμως δεν θα επεκταθούμε περισσότερο. Σε γενικές γραμμές θα αναφέρουμε ότι μοιάζουν εξαιρετικά πολύ με τα Ryukin και πέρα από τη μονή ουρά είναι αρκετά μικρές οι διαφορές τους. Είναι ένα αρκετά σπάνιο στην Ελλάδα Ιαπωνικό ασυνήθηστο είδος χρυσόψαρου.


Eggfish, Maruko, Dan Yu

Είναι ένα χρυσόψαρο με ωοειδές σχήμα αλλά το συγκεκριμένο είδος χρυσόψαρου έχει μακριά πτερύγια που το κάνουν εξαιρετικό δυνατό κολυμβητή. Είναι ένα  σχετικά σπάνιο είδος για να το βρείτε στην Ελλάδα αλλά με επιμονή όλα γίνονται.


Young eggfish (c) goldfish-kiki.blogspot.com

Τα ψάρια αυτά διαφέρουν από τα Phoenix eggfish  στο ότι δεν έχουν μακρυά διπλή ουρά αλλά κοντή ενιαία στο γενικό σχήμα των commons. Το ραχιαίο πτερύγιο απουσιάζει. Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταγραφεί προδιαγραφές για αυτό το είδος, οι αποδεκτοί χρωματισμοί είναι είτε εμπριμέ (ονομάζονται και Calico eggfish)  είτε σε μεταλλικά χρώματα. Το ψάρι αυτό στην Ιαπωνία είναι γνωστό με το όνομα Maruko

goldfish-aquarium-01

{snippet author-aafent}{snippet as-other}