Γεια χαρά, Επισκέπτης
Μυστικό Κλειδί Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ερώτηση

'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 10:41 #1

• Το Άβαταρ του/της Xotiko Συντάκτης θέματος
  • Xotiko
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 5
Να'μαστε πάλι. Είμαστε νέοι εγώ και ο Λαστιχούλης (το χρυσόψαρο μου) στον κόσμο των ενυδρείων και όπως είναι φυσικό για κάμποσο καιρό θα έχουμε πολλές ερωτήσεις να σας κάνουμε παρόλο που τώρα πιά ξέρουμε κάποια βασικά. Σας παραθέτω τις "περιπέτειες του Λαστιχούλη" καθώς και την παρουσίαση του νέου του σπιτιού με φωτό εδώ
Εκτός από την άμεση ανάγκη να μου πείτε τι ακριβώς τεστ να πάρω και πως και κάθε πότε τα χρησιμοποιώ (στους πετσοπέδες δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, αυτός που μου πούλησε το ενυδρείο μου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνω τεστ και ότι είναι πεταμένα λεφτά...) θέλω επίσης να ρωτήσω ένα δύο πραγματάκια ακόμα.
Σκοπεύω να αφήσω τον Λαστιχούλη μόνο του, το ενυδρείο είναι 55 λίτρα καθαρό νερό, αλλά δεδομένου ότι ίσως αποφασίσει να μεγαλώσει νομίζω ότι αυτός ο χώρος ίσα ίσα που τον φτάνει. Δυστυχώς δεν είχα δυνατότητα για μεγαλύτερο ενυδρείο και αυτό μαζί με τα παρελκόμενα (χαλίκι,διακοσμητικά,αντιχλώριο, μύκητες και σκούπα βυθού) ήδη μου έχει στοιχίσει περίπου 250 ευρώ. Πιστεύω να μην έχει πρόβλημα μοναξιάς. Όταν ήταν στη γυάλα του πήραμε άλλο ένα για παρέα αλλά αυτός το κατάφαγε και την άλλη μέρα το γύρισα πίσω γιατί το λυπήθηκα. Τώρα θα μου πείτε η γυάλα ήταν μόνο 12 λίτρα. Ναι αλλά έχω δει σε σπίτια (δυστυχώς) γυάλες με πολύ περισσότερα ψάρια μέσα. Έγκλημα, τώρα το ξέρω.
Επίσης να ρωτήσω κατά πόσο θεωρείτε απαραίτητο να πάρω σαλιγκάρι για καθαρισμό του βυθού. Φοβάμαι μη μου μεταφέρει όμως και καμιά αρρώστια. Ο Λαστιχούλης είναι υγιέστατος και το ενυδρείο καινούριο και δεν θέλω να αρρωστήσει από βλακεία μου.
Σκέφτομαι επίσης να προσθέσω στο φίλτρο μου sera siporax. Έχει διαθέσιμο χώρο. Τον άνθρακα πρέπει να τον βγάλω ή δεν ενοχλεί?
Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού καθότι θα χρησιμοποιώ σκούπα βυθού κατά πόσο στρεσάρετε το ψάρι? Υπάρχει περίπτωση να του δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα?
Λέτε να βάλω και θερμόμετρο ή δεν είναι απαραίτητο? Το θερμοστάτη που είχε μέσα το φίλτρο δεν τον έχω βάλει καθόλου.
Το sera bionitrvec γράφει στο μπουκάλι ότι πρέπει να βάζω σε κάθε αλλαγή νερού και όταν καθαρίζω το φίλτρο. Υσχύει αυτό,ή το λένε για να καταναλώνουμε το προιόν? γιατί πουθενά δεν διάβασα κάτι τέτοιο, μόνο για αντιχλώριο. Και αν είναι απαραίτητο μπαίνει για όλα τα λίτρα του ενυδρείου ή μόνο για τα λίτρα καινούριου νερού? Στο κουτί γράφει για όλα τα λίτρα.
Όσοι έμπειροι δείτε τις φωτό, τελικά ο Λαστιχούλης(ή μήπως Λαστιχούλα???) είναι commet? ή εγώ είμαι τρείς λαλούν και δυό χορεύουν?:P
"ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ"

xotiko-gaia.blogspot.com/

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Τελευταία επεξεργασία: από aafent. Αιτία: Τακτοποίηση link

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 10:57 #2

• Carolina
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 15
Καλώς μας ήρθες :)
Πόσο καιρό είναι σε λειτουργία το ενυδρείο;

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 11:35 #3

• aafent
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Administrator
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Καλώς μας ήλθες ξωτικό στο Aquaristic.

Ο Λαστιχούλης σου πρέπει να είναι ευτυχισμένο και τυχερό ψαράκι γιατί θέλεις να του προσφέρεις το καλύτερο.

Προσπάθησε να σπας τις πολλές ερωτήσεις σε περισσότερα θέματα για να είναι ευκολότερο να δίνονται απαντήσεις στο κάθε ένα

Πάμε λοιπόν στο κάθε ένα χωριστά:

Εκτός από την άμεση ανάγκη να μου πείτε τι ακριβώς τεστ να πάρω και πως και κάθε πότε τα χρησιμοποιώ

Πρέπει να μετράς με υγρά και όχι με stick και θα πρέπει μέχρι να στρωθεί να μετράς NH3,NO2,NO3 αυτά με τη σειρά είναι αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά άλατα.
Τη σημασία τους ας τη συζητήσουμε σε νέο post που θα κάνεις

στους πετσοπέδες δεν έχω καμία εμπιστοσύνη,

Καλά άρχισες... είναι η διαπίστωση κλειδί !

και ότι είναι πεταμένα λεφτά

Δίκιο έχει ένα ψάρι κάνει μόνο 3 ευρώ και ένα υγρό περισσότερα........ τι να πω......δεν παίζονται οι άνθρωποι....

Σκοπεύω να αφήσω τον Λαστιχούλη μόνο του, το ενυδρείο είναι 55 λίτρα καθαρό νερό

Είναι μια χαρά μην έχεις πρόβλημα, δεν θα βάλεις άλλο ψάρι αλλά μπορείς άνετα να βάλεις γαρίδες, σαλιγκάρια κτλ.

ήδη μου έχει στοιχίσει περίπου 250 ευρώ

Σου πιάσανε .... κορόιδο ;-) , είναι πολλά λεφτά, δυστυχώς όλοι μας την πατήσαμε κάποτε...

Επίσης να ρωτήσω κατά πόσο θεωρείτε απαραίτητο να πάρω σαλιγκάρι για καθαρισμό του βυθού

Εξαιρετικά απαραίτητο για εμένα.

προσθέσω στο φίλτρο μου sera siporax

Να το κάνεις είναι καλό.

Τον άνθρακα πρέπει να τον βγάλω

Να τον βγάλεις ή να τον αφήσεις εκεί να γίνει βιολογικό υλικό (μετά από 3-5 μήνες) Εάν όμως στη θέση του μπορείς να βάλεις το siporax να το βάλεις.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού καθότι θα χρησιμοποιώ σκούπα βυθού κατά πόσο στρεσάρετε το ψάρι? Υπάρχει περίπτωση να του δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα?

Δεν θα έχεις πρόβλημα εάν μια φορά το μήνα το κάνεις ή κάθε φορά που αφαιρείς νερό για την αλλαγή (το νερό το αφαιρούμε με τη σκούπα βυθού)

Λέτε να βάλω και θερμόμετρο ή δεν είναι απαραίτητο?

Η προσωπική μου γνώμη είναι να μη βάλεις εκτός και εάν έχεις μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, δηλαδή το πρωί το σπίτι σου έχει πχ 17 βαθμούς και το βράδυ 25 γιατί βάζεις καλοριφέρ. Τότε ναι να βάλεις, εάν η θερμοκρασία είναι σταθερή και δε μεταβάλλεται γρήγορα τότε είμαι της γνώμης να μη βάλεις. Όπως και να έχει πρέπει να τον έχεις για μελλοντική ασθένεια.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "_QQ_"Σε Ευχαριστώ"_QQ_": Xotiko

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 12:20 #4

• Xotiko
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
Carolina μου όλες οι πληροφορίες για το ενυδρείο είναι εδώ

aafent σε ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ για τις συμβουλές. Θα ακολουθηθούν όλες κατά γράμμα! Να είσαι καλά!

Τελευταία επεξεργασία: από aafent. Αιτία: Τακοτποίηση link

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 12:59 #5

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Όσον αφορά το θέμα θερμοκρασία - θερμόμετρο κλπ η αλήθεια είναι ότι μια σχετική παρακολούθηση όπως λέει και ο Ανδρέας πρέπει να υπάρχει γι' αυτό καλύτερα να υπάρχει το θερμόμετρο και το θερμαντικό σώμα (θερμοστάτης) τώρα τον χειμώνα (..από την άλλη εβδομάδα ξυπνά λένε οι μετεωρολόγοι) καλό θα ήταν να ρυθμιστεί σε μια θερμοκρασία για να λειτουργήσει σε περίπτωση που αυτή πέσει κάτω από ένα όριο στον χώρο που βρίσκεται το ενυδρείο.

...εύκολα πράγματα μην ανησυχείς ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "_QQ_"Σε Ευχαριστώ"_QQ_": Xotiko

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 17:44 #6

• Xotiko
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
Φίλε PascM ευχαριστώ,θα βάλω θερμόμετρο αν και εδώ στο Ρέθυμνο η αλήθεια είναι ότι είμαστε Africa. Η πιό κρύα μέρα μας φέτος ήταν 12 βαθμούς,έξω εννοείται. Και το σπίτι μου έχει μόνιμη θερμοκρασία 17-18. Θα το βάλω όμως,δεν έχω να χάσω τίποτα.

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 21:54 #7

...εγώ πάντως θυμάμαι σαν πιτσιρικάς οτι πηγαίναμε στο συντριβάνι στην Καρδίτσα με -2C και τα χρυσόψαρα ήταν μια χαρά... ΠΑΓΟΣ πάνω η επιφάνεια, και αυτά απο κάτω ζούσαν... δε λέω... αναγκάζονται να "ρίξουν" τον μεταβολισμό τους και πέφτουν σε κάτι σαν "λήθαργο", αλλά και ΠΟΣΟ να πέσει η θερμοκρασία στο ενυδρείο μέσα στο σπίτι? στους +10C? No problem! ;)

Εγώ εκεί που τα λυπάμαι περισσότερο τα χρυσοψαράκια, είναι το καλοκαίρι στους +40C...
...the IWAGUMI MASTER!!!

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 22:00 #8

• Xotiko
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
Ναι, το καλοκαίρι θα χρειαστεί σίγουρα θερμόμετρο αν και είναι δροσερά εδώ μέσα αλλά δεν ξέρω πόσο μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία στο ενυδρείο. Ίσως χρειαστεί ψύξη,θα δούμε.

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 22:06 #9

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Σωστό και αυτό! Βέβαια υπάρχει μια σημαντική διαφορά!

Τα χρυσόψαρα στα οποία αναφέρεσαι Αποστόλη κατά κάποιον τρόπο και είχαν συνηθίσει αλλά και πιθανόν να είχαν προλάβει να γεννηθούν άλλα.

Τι θέλω να πω με αυτό!

Ως γνωστόν (για αρκετούς) η καταλληλότερη εποχή για να εισάγεις χρυσόψαρα σε μια λίμνη είναι το τέλος του καλοκαιριού όταν έχουν περάσει οι υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν το πιο πιθανό είναι ότι τα χρυσόψαρα που τοποθετήθηκαν αρχικά στο συντριβάνι της πόλης σου να είχαν ήδη αναπαραχθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα και έτσι τα νεαρά χρυσόψαρα βγήκαν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον στο οποίο και πάλι δεν έχουν θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Επομένως τα χρυσόψαρα που εσείς βλέπατε δεν είχαν στην πράξη σχέση με τα χρυσόψαρα που σήμερα αγοράζουμε από τα pet shop και που έχουν μεγαλώσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες για αύξηση του μεταβολισμού άρα και ταχύτερη ανάπτυξη (με βοήθεια και σχετικών τροφών).

Αυτό βέβαια που στην ουσία έχει σημασία είναι και το εξής:

Στο συντριβάνι η αλλαγή της θερμοκρασίας (πιθανόν) δεν ήταν ποτέ όσο απότομη θα είναι σε ένα ενυδρείο 60 λίτρων όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει από τους 18 βαθμούς στους 0 το βράδυ ;)

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 22:11 #10

• aafent
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Administrator
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Το πρόβλημα δεν είναι το πόσο θα πέσει ή θα ανέβει, κάποια από τα δικά μου χρυσόψαρα είναι πάντα έξω στη βεράντα σε ένα ενυδρείο 250 λίτρων, χειμώνα καλοκαίρι.

Το πρόβλημα είναι ο χρόνος μεταβολής της θερμοκρασίας. Δηλαδή δε μπορεί σε 24 ώρες να υπάρξει εναλλαγή από 16 σε 25 και ξανά σε 16. Η εναλλαγή πρέπει να είναι μικρή και αργή.

Η θερμοδυναμική λέει ότι η εναλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο νερό και τον αέρα είναι εξαιρετικά αργή αλλά και αυτό έχει κάποιο όριο. Τα ψάρια που είναι έξω ακολουθούν τους νόμους της φύσης που φροντίζει για αυτό, το ίδιο δεν συμβαίνει μέσα στο σπίτι στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει θερμοκρασία (για δεδομένα Αθήνας) 20-21 βαθμούς αλλά 25 κάτι τέτοιο προκαλεί εναλλαγές από 17 που μέτρησα τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι χωρίς θέρμανση μέχρι τους 25.

Απ: 'Ηρθε και ο Λαστιχούλης στην παρέα σας!!! 24/01/2011 22:44 #11

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 7
Μέσα στο σπίτι οι εναλλαγές δεν είναι μεγάλες.
Το καλοριφέρ καλό είναι να ρυθμίζεται μόνιμα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και να είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.
Έτσι και η θερμοκρασία δεν έχει διακυμάνσεις και η κατανάλωση πετρελαίου είναι μικρότερη.

Θερμοστάτη πάντως δεν χρησιμοποιώ.
Το πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας του ενυδρείου τον έβγαλα και από τότε έμεινε στην αποθήκη.
Μια φορά που έλειψα χειμώνα για πολλές μέρες η θερμοκρασία έπεσε στους 15C - κανένα πρόβλημα.

Ξωτικούλι,
θα χρειαστείς ψύξη για το καλοκαίρι, να είσαι σίγουρη γι' αυτό.
Πριν αγχωθείς, να πω ότι μέχρι τότε θα παρουσιάσω ένα DIY καπάκι που έφτιαξα για το δικό μου ενυδρείο και ενσωματώνει το σύστημα ψύξης. Έχω επίσης 60λιτρο, οπότε θα δεις κάτι στα μέτρα του δικού σου ενυδρείου.

...και κάνε και καμιά μέτρηση...
10 ημερών άστρωτο ενυδρείο έχεις - μην έχουμε τρεχάματα για τον Λαστιχούλη...
:sick: medicine medicine medicine
... ακόμα μια δημοσίευση πιο κοντά στο να γίνω "Γηραιό" oops Χρυσόψαρο

Τελευταία επεξεργασία: από Αρίων.
  • Σελίδα:
  • 1
  • Δεν Επιτρέπεται: για δημιουργία νέου θέματος.
  • Δεν Επιτρέπεται: για απάντηση.
  • Δεν Επιτρέπεται: να επεξεργαστείτε το μήνυμά σας.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.036 δευτερόλεπτα
Κορυφή