Εχω κι εγώ 3 χρυσόψαρα που και τα 3 είναι πλέον κάτασπρα! Είναι εντελώς υγιή όμως. Γιατί έγινε αυτό, δεν ξέρω. Το ένα είναι κοινό (κάποτε το έλεγα Η κιτρίνους), το άλλο είναι φάν τειλ (κάποτε ήταν Ο σωμόν) και ο γιός τους που μετά από ένα χρόνο, κατέληξε κι αυτός άσπρος.
Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις το φύλο. Τα θυληκά έχουν κάτι σαν άσπρο σπυράκι κοντά στο σημείο του πρωκτού, ενώ τα αρσενικά δεν το έχουν, και υπάρχει διαφορά στο κάτω πτερύγιο (των αρσενικών είναι λίγο πιο οδοντωτό άς πουμε) αλλά αυτή η διαφορά είναι πιο δυσδιάκριτη.
Αυτό που μπορεί όμως κάποιος να καταλάβει αμέσως άν έχει ενήλικα χρυσόψαρα, είναι το να γεμίζουν ξαφνικά τα βράνγχια των αρσενικών, άσπρα στίγματα. Τα στίγματα αυτά μοιάζουν με τους κόκκους του ιχ αλλά εντωπίζονται μόνο πάνω στα βράνγχια. Οταν εμφανιστούν, είναι ένδειξη ότι ο αρσενικός θα αρχίσει να κυνηγά τρελά τη θυληκιά επειδή αυτή ήδη κυοφορεί τα αυγά. Είναι θέμα χρόνου από κεί και πέρα να υπάρξουν γόνοι στο ενυδρείο.
(Ο αρσενικός γονιμοποιεί τα αυγά που έχει εναποθέσει κάπου η θυληκιά) Αυτή η διαδικασία, από τη δικιά μου εμπειρία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή (εκτός των πολύ ζεστών μηνών του Καλοκαιριού Ιούλιο-Αύγουστο) και με μεγάλη συχνότητα. Για παράδειγμα μέσα σε 1 μήνα εγώ έχω δεί 3 φορές γόνους.
Με την ύπαρξη των γόνων κολημένων στα τζάμια του ενυδρείου κάποιος θα βιαστεί να χαρεί. Αλοίμονο όμως, όχι για πολύ. Δύο πράγματα θα συμβούν. Το ένα είναι να εξαφανιστούν με φυσιολογικό τρόπο οι γόνοι, λόγω έλλειψης τροφής κατάλληλης γιαυτούς (εκτός κι άν το ενυδρείο σφύζει από άλγες ή ρίχνετε σκόνες για μωρά τύπου micron και υγρές βιταμίνες. Μπορεί έτσι κάποιοι ελάχιστοι δυνατοι γόνοι να επιζήσουν για μερικές μέρες και να δείτε μικροσκοπικά ασχημάτιστα μικρούλια να πεταρίζουν εδώ κι εκεί. Τότε είναι που με τρόμο θα ανακαλύψετε, ότι κι αυτά καταβροχθίζονται από τους γονείς. Ετσι, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε αναπαραγωγή άν δεν μεταφερθούν τα μεγάλα ψάρια αλλού.
Εγώ μια και μόνη φορά στάθηκα τυχερή ανάμεσα στους δεκάδες γόνους που ΄βλέπω κάθε μήνα. Βούτηξα με απόχη ένα γόνο 4 μάλλον ημερών, τον έβαλα στο 60 λιτρο ενυδρείο μου παρέα με cpd, και τον έβγαλα έπειτα από 3 μήνες, γιατί θα μου έτρωγε μετά αυτός τα cpd...
Αυτό είναι το μόνο κακό με τα χρυσόψαρα.....