Η παρασκευή αρτέμιας είναι για αρκετούς ένα σημείο που θεωρούν ότι είναι δύσκολο ή πολύπλοκο κλπ!
Για να δούμε λοιπόν ένα τρόπο βήμα βήμα να τα καταφέρουμε χωρίς ουσιαστικά να ασχοληθούμε καθόλου παρά μόνον για να γεμίζουμε τα μπουκάλια και να ταΐζουμε τον γόνο μας.
Για λόγους ευκολίας η περιγραφή θα γίνει επιγραμματικά (ότι δεν γίνει αντιληπτό μπορώ να το εξηγήσω.)
- Αρχικά παίρνουμε δυο μπουκάλια (πλαστικά συνήθως) από αναψυκτικό κατά προτίμηση 1 1/2 λίτρου, πίνουμε τα αναψυκτικά με την παρέα μας (αν τα πιούμε μόνοι μας μάλλον θα έχουμε άλλο πρόβλημα επομένως προσοχή).
- Εφόσον έχουμε τα άδεια μπουκάλια τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό (χωρίς να τα λιώσουμε)
- Στο 1ο μπουκάλι τοποθετούμε την ποσότητα αυγών που προτείνει ο κατασκευαστής (συνήθως είναι κάτι παραπάνω από την μύτη ενός κουταλιού του γλυκού).
- Συμπληρώνουμε την απαραίτητη ποσότητα αλατιού (προτιμώ τα προϊόντα της ΑΡΙ καθώς με έχουν βολέψει αλλά αυτό δεν αποτελεί μονόδρομο).
- Συμπληρώνουμε νερό (χλιαρό) μέχρι το σημείο που στενεύει το μπουκάλι (δεν θέλουμε να βγαίνει απ' έξω όταν υπάρχει ανατάραξη από την εξαέρωση που θα κάνουμε εξηγώ πιο κάτω)
- Στο καπάκι κάνουμε μια μικρή τρύπα για να χωράει το σωληνάκι της αεραντλίας πολύ εφαρμοστά (για να μην έχουμε απώλειες αέρα).
- Επίσης κάνουμε μια δεύτερη μικρή τρύπα και βάζουμε ένα μικρό κομμάτι σωλήνα αεραντλίας για διέξοδο του αέρα και του CO2 που θα βγει από το νερό, χωρίς αυτό να έχει επαφή με την επιφάνεια του νερού.
- Περνάμε το σωληνάκι το οποίο φροντίζουμε να πλησιάζει στον πάτο του μπουκαλιού και τοποθετούμε και μια αερόπετρα στην άκρη του.
- Συνδέουμε την άλλη άκρη με την αεραντλία και βιδώνουμε το καπάκι καλά για να μην έχουμε απώλειες.
Τοποθετούμε το μπουκάλι (ειδικά τώρα που είναι χειμώνας) σε πηγή θερμότητας όπως π.χ ένα σώμα καλοριφέρ του σπιτιού μας.
- Μετά από 12 ώρες περίπου (π.χ. την μια καλλιέργεια την ξεκινάμε το πρωί και την άλλη το μεσημέρι προς απόγευμα) βάζουμε και το δεύτερο μπουκάλι με την ίδια διαδικασία και ένα ταφ για την αεραντλία ή μια δεύτερη αεραντλία.
Είναι σημαντικό να έχουμε αρκετή ανατάραξη καθώς έτσι διώχνουμε CO2 από το νερό και διατηρούμε το pH υψηλά κάτι που είναι απαραίτητο για την εκκόλαψη της αρτέμιας.
Όταν συμπληρωθούν περίπου 24 ώρες (και εφόσον η θερμοκρασία είναι υψηλή ~30 βαθμοί) έχουμε την πρώτη παραγωγή (το πρώτο μπουκάλι).
Αποσυνδέουμε την αεραντλία από το συγκεκριμένο μπουκάλι και με ειδικό δυχτάκι ή με μια λάμπα συγκεντρώνουμε τις αρτέμιες (έχουμε αφήσει να ηρεμήσει το νερό για να κάτσουν τα αυγά που έχουν εκκολαφτεί ή που δεν έχουν εκκολαφτεί στον βυθό) και ξεκινάμε χωρίς καν να ξεπλύνουμε (εφόσον μιλάμε για χρυσόψαρα) από το αλάτι.
Δεν ξεπλένουμε γιατί είναι ένα περιττό σχετικά βήμα καθώς θα πρέπει στις επόμενες ώρες να κάνουμε μια σχετική αλλαγή για να μειώσουμε τους ρύπους του νερού μας!