Γεια χαρά, Επισκέπτης
Μυστικό Κλειδί Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ερώτηση

Απλά μαθηματικά 18/03/2011 14:02 #1

• Το Άβαταρ του/της Ελένη Συντάκτης θέματος
  • Ελένη
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Λέμε και επαναλαμβάνουμε και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε οτι σε ένα σωστό ενυδρείο με χρυσόψαρα πρέπει να αναλογούν 30-40 λίτρα νερού σε κάθε ψάρι.

Η αναρώτησή μου τώρα είναι η εξής: Αυτή η αναλογία είναι σταθερή για οποιοδήποτε μέγεθος ενυδρείου?
Δηλ. Για ένα ψάρι 40λ. για δύο ψάρια 80λ., για δέκα ψάρια 400λ. και πάει λέγοντας, ή καθώς ανεβαίνει ο όγκος του ενυδρείου η αναλογία αλλάζει και ας πούμε σε ένα ενυδρείο 400 λίτρων θα μπορούσαμε αντί για 10 να βάλουμε, για παράδειγμα, 15 ψάρια χωρίς αρνητικές συνέπειες?

Και ακόμα, μετράει μόνο ο όγκος ή και ο λόγος εμβαδό βάσης ενυδρείου/ύψος ενυδρείου, αφού, ως γνωστόν το εμβαδό της επιφάνειας επηρεάζει την οξυγόνωση του νερού.

Πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ικανότητα ιχθυοφόρτισης του ενυδρείου?

Τα ερωτήματα αυτά μου έθεσε φίλος που μετακομίζει (το κάθαρμα:angry: ) μόνος του σε διόροφο νεοκλασσικό 250τ.μ. και σκέφτεται να φτιάξει στο ισόγειο ενυδρείο με χρυσόψαρα πάνω από 1000λ.:angry: :angry:

Τι άλλο που πιθανόν να αγνοώ θα μου λέγατε να τον συμβουλεύσω για ένα τόσο μεγάλο ενυδρείο?
Υπ' όψην οτι είναι εντελώς άσχετος (δυστυχώς, και από υπολογιστές).

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Τελευταία επεξεργασία: από Ελένη.

Απ: Απλά μαθηματικά 18/03/2011 15:20 #2

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 7

... Αυτή η αναλογία είναι σταθερή για οποιοδήποτε μέγεθος ενυδρείου?
Δηλ. Για ένα ψάρι 40λ. για δύο ψάρια 80λ., για δέκα ψάρια 400λ. και πάει λέγοντας, ή καθώς ανεβαίνει ο όγκος του ενυδρείου η αναλογία αλλάζει και ας πούμε σε ένα ενυδρείο 400 λίτρων θα μπορούσαμε αντί για 10 να βάλουμε, για παράδειγμα, 15 ψάρια χωρίς αρνητικές συνέπειες?

Όλες αυτές οι αναλογίες έχουν προκύψει από εμπειρία, δηλ. 30-40 λίτρα/ψάρι είναι το ελάχιστο ώστε το ψάρι μεγαλώνοντας να έχει επαρκή χώρο και να αναπτυχθεί σε μέγεθος, διαφορετικά μένει μικρό (=νανισμός).΄

Κι όσο μεγαλύτερο το ενυδρείο, τόσο πιο καλά.
Γιατί μπορεί η αναλογία να παραμένει ίδια, αλλά ο συνολικός χώρος στον οποίο μπορεί να κινηθεί το κάθε ψάρι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Άλλο είναι 1 ψάρι στα 40 λίτρα κι άλλο 10 στα 400 λίτρα...

Στις αναλογίες αυτές, μπορούμε να επιτύχουμε καλές χημικές συνθήκες για το ενυδρείο.
Όταν η αναλογία πέσει, δηλ. βάλουμε περισσότερα ψάρια και αυξηθεί η ιχθυοφόρτιση για τα δεδομένα λίτρα του κάθε ενυδρείου, το περιβάλλον επιβαρύνεται περισσότερο και ταχύτερα από τα απόβλητα των ψαριών.
Και τα χρυσόψαρα είναι και "βρώμικα" σε σχέση με άλλα...

Όσο περισσότερα λοιπόν τα λίτρα, τόσο πιο δύσκολα και πιο αργά μεταβάλλεται το περιβάλλον του ενυδρείου και οι συνθήκες του νερού.
Το σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι στα πολλά λίτρα το σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερες ανοχές στις όποιες μεταβολές, αλλά και στις όποιες διακυμάνσεις της φροντίδας του από τον κάτοχό του.

Και ακόμα, μετράει μόνο ο όγκος ή και ο λόγος εμβαδό βάσης ενυδρείου/ύψος ενυδρείου, αφού, ως γνωστόν το εμβαδό της επιφάνειας επηρεάζει την οξυγόνωση του νερού.

Πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ικανότητα ιχθυοφόρτισης του ενυδρείου?

Αναλογίες...
Συνήθως τα ενυδρεία είναι παραλληλεπίπεδα με μια μακριά πλευρά, καθώς θέλουμε να βλέπουμε το εσωτερικό τους σαν μια απλωμένη παράσταση.
Συνήθως (πάλι) έχουν πλάτος ίσο με το μισό του μήκους. Όταν όμως είναι μεγάλα το πλάτος μπορεί να είναι και πιο μικρό π.χ. 40% του μήκους.
Το ύψος τέλος είναι πάντα μεγαλύτερο από το πλάτος, γύρω στο 30% πιο πολύ.
Διαφορετικές αναλογίες που θα είχαν ως συνέπεια μικρότερη ελεύθερη επιφάνεια, θα δυσκόλευαν την σωστή οξυγόνωση όλου του όγου του νερού και θα επηρέαζαν ούτως ή άλλως τα ψάρια, ακόμη κι αν ήταν λιγότερα.

Τα ερωτήματα αυτά μου έθεσε φίλος που μετακομίζει (το κάθαρμα:angry: ) μόνος του σε διόροφο νεοκλασσικό 250τ.μ. και σκέφτεται να φτιάξει στο ισόγειο ενυδρείο με χρυσόψαρα πάνω από 1000λ.:angry: :angry:

Τι άλλο που πιθανόν να αγνοώ θα μου λέγατε να τον συμβουλεύσω για ένα τόσο μεγάλο ενυδρείο?
Υπ' όψην οτι είναι εντελώς άσχετος (δυστυχώς, και από υπολογιστές).

Για την περίπτωσή του (παντελώς άσχετος) θα πρότεινα να ξεκινήσει με ένα μικρότερο ενυδρείο π.χ. 150-200 λίτρα. Μετά από μια 2ετία που θα έχει εμπειρία κι αν τότε το θέλει ακόμη και δεν έχει βαρεθεί ή αλλάξει γνώμη (συμβαίνει αυτό σε αρχάριους μετά την παρέλευση του αρχικού ενθουσιασμού...) θα μπορέσει να φτιάξει το 1000λιτρο και θα είναι σίγουρα και πολύ καλύτερο απ΄' όσο αν το έφτιαχνε σήμερα.
Είναι μεγάλο το εγχείρημα και καλύτερα να είναι έμπειρος πριν προχωρήσει...
... ακόμα μια δημοσίευση πιο κοντά στο να γίνω "Γηραιό" oops Χρυσόψαρο
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "_QQ_"Σε Ευχαριστώ"_QQ_": gozen

Τελευταία επεξεργασία: από Αρίων.

Απ: Απλά μαθηματικά 18/03/2011 17:35 #3

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Πολύ σωστός ο Αρίων!

Το σημείο στο οποίο έχω διαφορετική άποψη είναι το εξής!

Όσο μεγαλύτερο το ενυδρείο τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά και επομένως μικρότερες οι πιθανότητες να απογοητευθεί ο χομπίστας!

Βέβαια τα 1.000 λίτρα είναι μια δύσκολη και αρκετά κοστοβόρα υπόθεση, όμως από την στιγμή που θα το ξεκινήσει με χρυσόψαρα θα έχει να αντιμετωπίσει λιγότερες δυσκολίες και μικρότερο κόστος όσον αφορά την λειτουργία του!

Από εκεί και πέρα στην περίπτωση που αργότερα θέλει να το γυρίσει σε άλλο είδος τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα (με επιπρόσθετο κόστος τις περισσότερες φορές).

Απ: Απλά μαθηματικά 18/03/2011 18:01 #4

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάνο σε αυτό. Ακόμη και οι δουλειες όπως ο καθαρισμός και η συντήρηση τέτοιου ενυδρείου είναι λίγότερο κοπιαστικά κι ας νομίζουμε ότι είναι. Ο μόνος προβληματισμός είναι στο τί φίλτρο ή φίλτρα θα βάλει γιατί η κατάσταση εκεί μάλλον θα απαιτεί sump και ώς αρχάριος μπορεί να μπλεχτεί...:unsure:

Απ: Απλά μαθηματικά 18/03/2011 18:03 #5

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
Σε αυτά τα λίτρα θεωρώ απαραίτητη τη λύση του sub και για λειτουργικούς λόγους και για λόγους καθαριότητας!

Υπόθεση εργασίας: 1.000 λίτρα + 200 sub + 15 χρυσόψαρα

Ο καθαρισμός του ενυδρείου θα γίνεται κάθε έξι μήνες !!!

Απ: Απλά μαθηματικά 19/03/2011 17:09 #6

• Ελένη
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
Υπήρξατε σαφέστατοι. Τα περι ιχθυοφόρτισης τα ήξερα, ήθελα απλώς να βεβαιωθώ οτι ισχύουν ασχέτως τάξης μεγέθους, μιας και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τόσο μεγάλα ενυδρεία.

Αν κατάλαβα καλά, θέλει να το "χτίσει" το ενυδρείο, να το ενσωματώση στα δομικά στοιχεία του σπιτιού και όχι να το αγοράσει έτοιμο. (Εξ ου και η αναρώτηση περί λόγου εμβαδού/ύψους.)
Θα καλύπτει περίπου έναν ολόκληρο δίμετρο τοίχο και θα είναι το λιγότερο 1000 λίτρα.
Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση μου έδωσε.
Το πως θα τα κάνει όλα αυτά ένας άσχετος... Εγώ πάντως του είπα να αρχίσει με κάτι μικρότερο.

Αυτό που ξέρω είναι οτι αποτελεί όνειρο ζωής και γι' αυτό δε νομίζω να βαρεθεί ή να τα παρατήσει εύκολα.
Τώρα από φίλτρανση και τέτοια, θα πρέπει ασφαλώς να το ψάξει πάρα πάρα πολύ.

Τον συμβούλευσα να ενημερωθεί όσο περισσότερο μπορεί πριν να κάνει οτιδήποτε και αφού είναι τόσο αρνητικός με τους υπολογιστές τον παρέπεμψα στον ΠΣΦΕ.
Ίδωμεν...

Το sub τι ακριβώς είναι? Είπαμε από μεγάλα ενυδρεία... μεσάνυχτα.:(

Τελευταία επεξεργασία: από Ελένη.

Απ: Απλά μαθηματικά 20/03/2011 21:43 #7

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 7

Αν κατάλαβα καλά, θέλει να το "χτίσει" το ενυδρείο, να το ενσωματώση στα δομικά στοιχεία του σπιτιού και όχι να το αγοράσει έτοιμο. (Εξ ου και η αναρώτηση περί λόγου εμβαδού/ύψους.)
Θα καλύπτει περίπου έναν ολόκληρο δίμετρο τοίχο και θα είναι το λιγότερο 1000 λίτρα.
Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση μου έδωσε.
...
Αυτό που ξέρω είναι οτι αποτελεί όνειρο ζωής και γι' αυτό δε νομίζω να βαρεθεί ή να τα παρατήσει εύκολα.

Μιλάμε ότι θέλει μεγάλο ενυδρείο!!! :blink:
Πριν αποφασίσει για το εσωτερικό ύψος, πές του να μετρήσει και το μήκος του χεριού του.
Να ξέρει σε πόσο βάθος φτάνει απευθείας για να κάνει διαμόρφωση και λοιπές εργασίες...

Αν είναι πράγματι όνειρο ζωής, δεν το κάνεις άρπα-κόλλα...
Αρχίζεις με κάτι μικρότερο (όπως πρότεινες κι εσύ) και μέχρι να έρθει η ώρα, μαθαίνεις και να χρησιμοποιείς υπολογιστή.
Ξέρω κόσμο που έμαθε υπολογιστή για πολύ μικρότερους λόγους από ένα "όνειρο ζωής".
... ακόμα μια δημοσίευση πιο κοντά στο να γίνω "Γηραιό" oops Χρυσόψαρο

Απ: Απλά μαθηματικά 21/03/2011 04:52 #8

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users

Το sub τι ακριβώς είναι? Είπαμε από μεγάλα ενυδρεία... μεσάνυχτα.:(

Στα μεγάλα ενυδρεία όπου ο χώρος για υλικά και βιολογία είναι απαραίτητα μεγάλος, συνήθως δεν μας καλύπτουν οι λύσεις των φίλτρων (είτε μιλάμε για εξωτερικά είτε μιλάμε για εσωτερικά αν και τα τελευταία δεν καλύπτουν με τίποτα τέτοιου όγκου ανάγκες).

Γι' αυτό αλλά και για λόγους καλαισθησίας (μπορούν να κρυφτούν εύκολα στο κάτω μέρος του ενυδρείου), κατασκευάζουμε ένα δεύτερο ουσιαστικά ενυδρείο μικρότερου όγκου και διαχωρισμένο σε διαμερίσματα όπου έχουμε είσοδο νερού από το ενυδρείο και εισαγωγή του ξανά με αντλία (ικανής δυναμικότητας) στο ενυδρείο εφόσον περάσει από τα διάφορα διαμερίσματα στα οποία έχουμε τα υλικά φίλτρανσης.

Τελευταία επεξεργασία: από gozen.

Απ: Απλά μαθηματικά 21/03/2011 08:37 #9

Υποθέτω ότι αφού ο άνθρωπος είναι άσχετος,κάποιον "ειδικό" θα βάλει για να του στήσει το ενυδρείο.Αυτό λέει η λογική. Και εφόσον έχει τέτοια οικονομική άνεση να χτίσει τέτοιο σπίτι και να κάνει και ένα τόσο μεγάλο "στραβό έξοδο" όπως είναι ένα τόσο τεράστιο ενυδρείο, υποθέτω ξανά ότι μπορεί και να πληρώνει αυτόν τον "ειδικό" να του κάνει και τη σχετική συντήρηση στο ενυδρείο. Θα σου έλεγα Ελένη μου αφού είναι φίλος σου να τον συμβουλέψεις και να τον βοηθήσεις αν γίνεται στην επιλογή του σωστού "ειδικού".Γιατί μην ξέχνάμε.....όλοι οι πετσοπάδες "ειδικοί" είναι......
"ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ"

xotiko-gaia.blogspot.com/

Απ: Απλά μαθηματικά 21/03/2011 15:50 #10

• Ελένη
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
Και όμως δεν είναι τόσο ευκατάστατος όσο δείχνουν τα φαινόμενα.
Κληρονόμησε ένα μισογκρεμισμένο νεοκλασσικό από κάποια αδερφή του παππού του και ενώ άλλος θα είχε κάνει αίτηση για αποχαρακτηρισμό και θα είχε πάρει αντιπαροχή δυο - τρία διαμερίσματα και θα είχε λύσει το πρόβλημά του, αυτός παιδεύτηκε χρόνια και χρόνια με προσωπική εργασία, βοήθεια φίλων και χρεώθηκε και ένα δάνειο για να φτιάξει κάτι όμορφο.
Να γιατί ενώ έχει τις παραξενιές του με τους υπολογιστές και άλλα τέτοια δεν τον αποπαίρνω.
Δε βρίσκεις εύκολα τέτοιους ανθρώπους.

Τώρα, ποιός θα φτιάξει το ενυδρείο.
Όπως ήδη θα καταλάβατε από τα παραπάνω είναι άνθρωπος συνηθισμένος στο DIY.
Βέβαια πολύ φοβάμαι οτι εδώ θα τα βρει σκούρα.
Εγώ επιμένω να του λέω να ξεκινήσει με ένα μικρότερο, κλασσικό, γυάλινο ενυδρείο και βλέπουμε.
Θα του πω και για το sub, μπας και καταλάβει οτι παλεύει με πράγματα πολύ έξω από τα νερά του και βέβαια όπως είπα τον παρέπεμψα και στο σύλλογο.
Για τους πετσοπάδες του τα έχω πει χίλιες φορές και μάλιστα σε χρόνο ανύποπτο. Ελπίζω να τα κατάλαβε.

Θα τυπώσω και το ποστ αυτό και θα του δώσω να διαβάσει και αυτά που γράψατε και εσείς, για τα οποία σας ευχαριστώ.hag hag hag hag

Απ: Απλά μαθηματικά 21/03/2011 18:01 #11

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
thumbs-up Εφόσον είναι συνηθισμένος στο DYI πιστεύω θα τα καταφέρει μια χαρά!!!

Απ: Απλά μαθηματικά 21/03/2011 18:39 #12

Εφόσον πιάνουν τα χέρια του και με το δεδομένο ότι του αρέσει πολύ το όλο εγχείρημα, θα τα καταφέρει. Ο σύλλογος θα τον βοηθήσει και σε τεχνικά θέματα και σε γενικότερες συμβουλές για το χόμπυ.

• Σελίδα:
  • 1
  • Δεν Επιτρέπεται: για δημιουργία νέου θέματος.
  • Δεν Επιτρέπεται: για απάντηση.
  • Δεν Επιτρέπεται: να επεξεργαστείτε το μήνυμά σας.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.051 δευτερόλεπτα
Κορυφή