Γεια χαρά, Επισκέπτης
Μυστικό Κλειδί Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ερώτηση

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 27/09/2014 20:35 #1

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Καλησπέρα.......με λένε Χριστίνα και επειδή δεν ξέρω που να απευθυνθώ είπα να κάνω μια ύστατη προσπάθεια και να να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μου με τα χρυσόψαρα. Πριν καμιά δεκαριά μέρες πήγα σε γνωστό pet shop στην Γλυφάδα, γιατί αποφάσισα να πάρω ένα χρυσοψαράκι. Δεν είχα κάνει προηγουμένως κάποια έρευνα αγοράς γιατί έκρινα ότι θα με καθοδηγήσουν οι αρμόδιοι του εν λόγω καταστήματος. Όντως πήγα, και πριν ξεκινήσω το τροπάριο ήρθα να πάρω ψάρια, ρώτησα το παλικάρι που ήρθε να με εξυπηρετήσει αν δεδομένου ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για κανονικό ενυδρείο, και επειδή το σπίτι είναι μικρό είναι εφικτή η αγορά χρυσόψαρου. Με διαβεβαίωσε πως ναι, και του εξηγώ ότι είμαι αρχάρια εντελώς και γι'αυτό τον εμπιστεύομαι στο να αγοράσω ό,τι κρίνει εκείνος απαραίτητο για να έχει το ψαράκι μια σχετικά καλή ποιότητα ζωής.

Παίρνω ένα μικρό πλαστικό δοχείο ενυδρείο που χωράει περίπου πέντε λίτρα νερό. Μια μικρή απόχη, δύο είδη φαγητών και ένα μικρό μπουκαλάκι με ειδικό χλώριο όπως μου είπε που θα το χρησιμοποιώ όταν αλλάζω το νερό. Επίσης πήρα 3 σακουλάκια χαλίκι, ένα μικρό πλαστικό φυτό και τα δύο ψαράκια, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Όλα κυλούσαν ομαλά. Τους άλλαξα νερό, τους έβαζα φαγάκι, καθόμουν το βράδυ και τα παρατηρούσα και όλα τέλεια. Προχθές το βράδυ παρατήρησα ότι το ένα από τα δύο-το αρσενικό κολυμπούσε λίγο υποτονικά και επειδή τα παρατηρούσα όταν τους έβαζα φαγάκι ότι αυτό δεν προλάβαινε να φάει τόσο όσο το άλλο, υπέθεσα ότι ήταν λόγω αυτού. Χθες το πρωί λοιπόν ξύπνησα και σχεδόν τα τάϊζα με προσοχή για να φάνε και τα δυο το ίδιο. Έφυγα από το σπίτι και όταν γύρισα το μεσημέρι το αρσενικό είχε "φύγει".

Μεγάλη η πίκρα μου.... Το απομάκρυνα από το ενυδρείο και παρατηρούσα το άλλο γιατί σκεφτόμουν από μέσα μου- λες να είχαν συνηθίσει μαζί και τώρα που το άλλο έμεινε μόνο του να πέσει σε κάποιου είδους κατάθλιψη; Σήμερα είδα στην ουρίτσα του ότι έχει βγάλει σαν σπυράκι κόκκινο, κάτι που δεν είχε μέχρι χθες ή τουλάχιστον δεν το είχα δει εγώ. Τρώει και κολυμπάει κανονικά όμως. Διάβασα στο internet ότι μάλλον δεν έχει σωτηρία ούτε και αυτό. Τι μπορώ να κάνω για να να γίνει καλά; Υπάρχει κάτι που μπορώ όντως να κάνω; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος μόλυνσης για ανθρώπους ή για σκυλί; Νομίζω θα βοηθούσε αρκετά μια φωτογραφία, αλλά αδυνατώ να το τραβήξω...

Ευχαριστώ όσους αφιέρωσαν χρόνο να διαβάσουν την ιστορία μου και εκτιμώ την οποιαδήποτε απάντηση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 27/09/2014 22:47 #2

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Καλώς ήρθες στην παρέα μας!
Δυστυχώς βλέπω πράγματα που δεν θα ήθελα πραγματικά να βλέπω πλέον στον χώρο του Pet Shop αλλά τι να πει κανείς; (η οικονομική κρίση αποτελεί μια αιτιολογία, επειδή όμως είμαι "γνώστης" αρκετών περιπτώσεων θα πω ότι είπα και πριν από αρκετά χρόνια γύρω από το Pet Shop... επιτέλους φτάνει πια).

Όπως καταλαβαίνεις (εφόσον ήδη έχεις κάνει την εξερεύνησή σου στο Internet) προφανώς και τα ψαράκια σου δεν είχαν πολλές ελπίδες στον χώρο που σου είπαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ή ότι τελικά είναι αδύνατο.

Όσον αφορά το κόκκινο σπυράκι που αναφέρεις τώρα, η αλήθεια είναι πως μια φωτογραφία θα βοηθούσε πάρα πολύ, οι άμεσες κινήσεις σου όμως αν θέλεις την γνώμη μου είναι, πολύ συχνές αλλαγές νερού (μια την ημέρα) της τάξης του 40% με αντιχλώριο και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην θερμοκρασία του νερού που έχει το ενυδρείο.

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 27/09/2014 23:01 #3

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
Καλησπέρα..... αρχικά να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και την όρεξή σου να μου απαντήσεις τέτοια ώρα.... τώρα που μου είπες για το νερό θα το κάνω......τι εννοείς όμως όταν λες 40% αντιχλώριο;;;; Εμένα μου είπαν ότι κάθε φορά που θα αλλάζω το νερό θα αδειάζω από το ενυδρείο τόσο ώστε να μείνει το μισό. Σε ένα άλλο δοχείο θα έχω βάλει νερό το οποίο θα αφήνω μία περίπου ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μέσα εκεί θα διαλύω 5 με 6 σταγόνες από αυτό το αντιχλώριο.... πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό;;;;

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 02:50 #4

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
Αυτό που σου είπαν είναι σωστό! Όσο για την δοσολογία υποθέτω ότι έχεις διαβάσει και εσύ τις οδηγίες χρήσης αν όχι πες μας την μάρκα του σκευάσματος και θα τη βρούμε την άκρη.

40% του νερού του ενυδρείου ή όπως σου είπαν 50% (το μισό) νερό του ενυδρείου, επειδή όμως θα πρέπει να κάνεις τις αλλαγές κάθε μέρα για να είμαστε σίγουροι ότι η ποιότητα του νερού είναι ικανοποιητική για την επιβίωση και σωστή υγεία του ψαριού που σου απέμεινε, προτείνω λίγο λιγότερο από το μισό γιατί διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να έχουμε αλλαγές και σε άλλες παραμέτρους του νερού, (σκληρότητα ΡΗ κλπ) τις οποίες αυτή τη στιγμή με τις πληροφορίες που έχουμε δεν τις γνωρίζουμε.

π.χ.

Σε ποια περιοχή είσαι; Συνήθως έχουμε μέλη που μπορεί να μένουν στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε το PH - GH - KH και άλλες παραμέτρους του νερού.

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 04:40 #5

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
Καλημέρα..... χθες το βράδυ με το που μου είπες να αλλάζω καθημερινά το νερό της άλλαξα το νεράκι της..... Χρησιμοποιώ το άρθρο "της" γιατί το ψαράκι μου έχει όνομα και είναι Κοραλένια..... έβαλα νερό από το ψυγείο, το άφησα μία ώρα έξω από το ψυγείο έριξα 5 σταγόνες από το σκεύασμα που έχω αγοράσει και πήρα ένα ποτηράκι και αφού της αφαίρεσα περίπου το μισό νεράκι της έβαλα το νέο.... Είδα ότι με το που έχυσα το νερό σηκώθηκαν από τα χαλίκια κάτι σαν ίνες αλλά δεν έμοιαζε με βρωμιά.... Παίζει κάποιο ρόλο; Το αντιχλωρικό που έχω αγοράσει είναι το jBL nanobiotopol και βάσει των οδηγιών χρήσης είναι 2 σταγόνες για κάθε λίτρο νερό...για νέα ενυδρεία για το συνολικό ποσό του νερού.... για αλλαγές νερού, σχετικά όμως με την ποσότητα που αλλάζει η δοσολογία δεν είναι μειονέκτημα αλλά βελτιώνει την προστασία...αυτά που σου παρέθεσα αναγράφονται στις οδηγίες χρήσης..

Μένω στο Παλαιό Φάληρο.... Επίσης να σε ρωτήσω από τι προήλθε το σπυράκι αυτό; Χθες το βράδυ έστειλα ένα μήνυμα στο pet shop που το αγόρασα και τους στόλισα από πάνω μέχρι κάτω.... δεν είναι η αξία τόσο σε χρήμα όσο σε συναισθηματικό αντίκρισμα που με νευρίασε....

Μπορώ να κάνω κάτι ή να της αγοράσω κάποιο άλλο φάρμακο για να της περάσει;;; αλήθεια δεν θέλω να πάθει κάτι :( :( :( :( Η ποσότητα του φαγητού επηρεάζεται ή της το αφήνω όπως μου είπαν 2-3 μπαλίτσες από το ένα και 2-3 φυλλαράκια από το άλλο;;; Και η αλλαγή του νερού θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα συγκεκριμένες ώρες τύπου κάθε πρωί, ή μπορώ και την μία μέρα πρωί και την άλλη απόγευμα;;

Επίσης έχω ένα σκύλο.... ξέρω ότι θα ακουστεί ανόητη η ερώτησή μου, αλλά δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για την υγεία του ή και της δικιάς μου από την εξέλιξη της υγείας της Κοραλένιας;;; σωστά;; τύπου η επαφή με το νερό το μολυσμένο; και αν ναι τι προφυλάξεις μπορώ να πάρω;;;

Αναμένω την απάντησή σου και πάλι σε ευχαριστώ πάαρα πολύ για το χρόνο που μου αφιερώνεις και με βοηθάς... το εκτιμώ πολύ

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 13:29 #6

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
Καλημέρα και σ' εσένα και στην Κοραλένια σου!

Για να δούμε κάποια πράγματα λίγο.

1. Νερό από το ψυγείο γιατί; (η μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας προκαλούν πρόβλημα και νερό από το ψυγείο τώρα που έχει κρυώσει ο καιρός σίγουρα θα προκαλέσει μεταβολές στην θερμοκρασία αν δεν μείνει ώρες σε θερμοκρασία δωματίου).

2. Υπάρχει κάποιο φίλτρο στο ενυδρείο;

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 14:55 #7

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
Έτσι μου είπε το παιδί που με εξυπηρέτησε από το pet shop. Προφανώς γι αυτό μου είπε να το αφήνω μια ώρα εκτός για να έχει θερμοκρασία δωματίου..... Σήμερα που θα της αλλάξω το νεράκι θα της βάλω σε ένα μπουκάλι που χρησιμοποιώ, νεράκι βρύσης και θα το αφήσω πάλι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου... Επειδή από προχθές ψάχνομαι στο internet για να βρω ό,τι μπορώ για τα χρυσόψαρα το διάβασα ότι επηρεάζονται από την ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας και μάλιστα σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να βρω ένα θερμόμετρο για να της μετράω τη θερμοκρασία....Φίλτρο δεν έχω.... να υποθέσω ότι είναι απαραίτητο; την τράβηξα μια φωτογραφία αλλά είναι ψιλοτραγική... θα προσπαθήσω όμως να σου τη στείλω....

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 15:03 #8

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
σου έστειλα και δύο φωτογραφίες που την έβγαλα... δεν φαίνεται καλά όμως είναι ένα κόκκινο σπυράκι κοντά στην ουρίτσα της στην δεξιά μεριά.... προσπαθούσα να την τραβήξω αλλά μέχρι να αγγίξω την οθόνη για να βγάλω τη φωτογραφία κουνιόταν..... πάταγος δηλαδή.....

Αυτό το μήνυμα έχει συνημμένες εικόνες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να τις δείτε.

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 15:48 #9

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
Επειδή δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία θα σου πω κάτι "γενικό" ως προφύλαξη!
Καλό είναι να μην βάζεις τα χέρια σου γυμνά μέσα στον χώρο της μέχρι να ξεπεράσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επίσης,

Αν μπορείς να βάλεις ένα μικρό φιλτράκι θα βοηθήσει (όταν στρώσει) στην διατήρηση του περιβάλλοντος και της ποιότητας του νερού της.
Θερμόμετρο μπορείς να βρεις σε pet shop αν και σε ψάρια κρύου νερού όπως τα χρυσόψαρα και εφόσον στο σπίτι υπάρχει θερμοκρασία περιβάλλοντος την οποία μπορείς να αντέξεις εσύ, δεν το θεωρώ και τόσο απαραίτητο (κάποιο άλλο μέλος μπορεί να πει την άποψή του).

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 19:06 #10

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
Να σε ρωτήσω κάτι;; Υπάρχει περίπτωση να το ξεπεράσει;

Πως θα ζητήσω το φιλτράκι; Και πως λειτουργεί ακριβώς; Το κόστος; Αύριο πρώτα ο Θεός λέω να επισκεφτώ το pet shop και αν είναι θα πάρω ένα...

Δεν το ήξερα για τα χέρια.... να αρχίσω να ανησυχώ;η αλήθεια είναι όταν κάνω την όλη διαδικασία βάζω παντού χλωρίνη και απολυμαίνω, αλλά δεν φανταζόμουν για τα χέρια... σε ευχαριστώ που μου το είπες :)

Πως θα καταλάβω ότι επανέρχεται; θα φύγει το σπυράκι;

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 28/09/2014 19:22 #11

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
Καλό είναι να αποφεύγεις την επαφή με γυμνά χέρια και προσοχή στην επαφή με σαπούνια και χλωρίνες με το νερό του ενυδρείου διότι έτσι θα δημιουργήσεις πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα έχει αποτέλεσμα να "χάσεις" το ψαράκι σου.

Τώρα αν υπάρχει περίπτωση να το ξεπεράσει; προφανώς και υπάρχει, μια καλή λύση που θα σου πρότεινα είναι να πάρεις και λίγο ενυδρειακό αλάτι ή αλάτι χονδρό χωρίς πρόσθετα (προσοχή δεν πρέπει να έχει πρόσθετα το αλάτι) από κάποιο κατάστημα τροφίμων, και να ρίξεις μέσα στο ενυδρείο σε σε διάλυση 0.1% (1 γρ ανά λίτρο)

Φίλτρο, ανάλογα τα λίτρα του ενυδρείου σου (πόσα είναι δεν είδα να αναφέρεις κάπου) ένα μικρό νομίζω θα σου κάνει δουλειά, το οποίο βέβαια θέλει στρώσιμο (Δες εδώ κάποιες πληροφορίες -> Ο κύκλος του αζώτου και οι λειτουργίες του εξοπλισμού μας )

Εφόσον όλα πάνε καλά το σπυράκι σιγά σιγά θα αρχίσει να χάνεται.

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 29/09/2014 11:57 #12

• Συντάκτης θέματος
  • Christinaba
  • Αποσυνδεμένος
  • New Member
  • New Member
  • Registered
Καλημέρα και καλή βδομάδα.... το ενυδρειακό αλάτι μπορώ να το πάρω από το pet shop; και πως θα το προσθέσω; στην αλλαγή του νερού που θα της κάνω το απόγευμα, στο μπωλ που θα έχω διαλύσει και το αντιχλωρικό θα βάλω και το αλάτι; Σε ρωτάω γιατί το μπωλ χωράει περίπου 1 άντε το πολύ 1,5 λίτρα. Το ενυδρείο είναι 5 λίτρων. Της αδειάζω όπως μου είπες λιγότερο από το μισό νεράκι και μετά της προσθέτω το νερό από το μπωλ και έξτρα από 2 μπουκάλια.

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 30/09/2014 15:38 #13

• Carolina
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 15
Με δεδομένο τα λίτρα του ενυδρείου και την απουσία φίλτρου αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να συζητάμε για λύση του προβλήματος "ασθένεια"... wonder

Τώρα όσον αφορά τις φωτογραφίες που είδα, μοιάζει σαν να είναι μια κοκκινίλα από μικροσκοπικά σπασμένα αγγεία. Είναι πράγματι έτσι;

σπυράκι σε χρυσόψαρο..... 30/09/2014 18:23 #14

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users

Καλημέρα και καλή βδομάδα.... το ενυδρειακό αλάτι μπορώ να το πάρω από το pet shop;

Ναι φυσικά μπορείς να το πάρεις από pet shop συνήθως όμως το ενυδρειακό είναι πιο ακριβό γι' αυτό προτείνουμε χονδρό αλάτι (νομίζω τυροκομίας είναι καλύτερα να το αποκαλούμε)

και πως θα το προσθέσω; στην αλλαγή του νερού που θα της κάνω το απόγευμα, στο μπωλ που θα έχω διαλύσει και το αντιχλωρικό θα βάλω και το αλάτι;

Ναι θα πρέπει να το διαλύσεις όχι απευθείας μέσα.

Σε ρωτάω γιατί το μπωλ χωράει περίπου 1 άντε το πολύ 1,5 λίτρα. Το ενυδρείο είναι 5 λίτρων. Της αδειάζω όπως μου είπες λιγότερο από το μισό νεράκι και μετά της προσθέτω το νερό από το μπωλ και έξτρα από 2 μπουκάλια.

Ακριβώς.

Τελευταία επεξεργασία: από gozen.
  • Σελίδα:
  • 1
  • Δεν Επιτρέπεται: για δημιουργία νέου θέματος.
  • Δεν Επιτρέπεται: για απάντηση.
  • Δεν Επιτρέπεται: να επεξεργαστείτε το μήνυμά σας.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.043 δευτερόλεπτα
Κορυφή