@Carolina όσο χαμηλότερη θερμοκρασία έχεις τόσο λιγότερο τοξική είναι η αμμωνία (βλέπε σχετικό μου άρθρο). Η ποσότητα της όμως είναι σταθερή (δηλαδή τα ppm)
Ναι, αυτό είχα στο μυαλό μου... αλλά επειδή εδώ και καιρό έχω αφήσει το ενυδρείο να λειτουργεί μόνο του, καθώς τα ψαράκια μια χαρά τα καταφέρνουν και μόνα τους, οι γνώσεις μου περνάνε φάση fade out
Θα επανέλθω όμως σιγά σιγά
Όπως και να έχει το στρώσιμο δεν έχει αρχίσει ακόμα.
Υπάρχει περίπτωση να έπλυνες τα υλικά με νερό βρύσης ;
Αν εννοείς τους σωλήνες των τεστ ναι. Έτσι λένε οι οδηγίες μέσα. Να ξεπλυθούν πρώτα καλά με νερό βρύσης και μετά να ξεπλυθούν ξανά με νερό από το ενυδρείο. Και αυτή η διαδικασία να γίνεται κάθε φορά.
Τι εννοείς το στρώσιμο δεν έχει αρχίσει ακόμα? Είναι κάτι άλλο που πρέπει να κάνω και δεν το κάνω?
"ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ"
Τα σφουγγάρια με νερό βρύσης???
Όχι βέβαια, δεν είμαι τόσο ζώον
Πες μου κάτι,τώρα που θα κάνω τις μετρήσεις στο νερό του ενυδρείου και στο νερό της βρύσης πρέπει να βάλω αντιχλώριο στο νερό βρύσης ή έτσι όπως είναι το μετράω?
Καλή η ερώτηση...
Θα μετρήσεις δυο φορές, μία χωρίς αντιχλώριο και μια με αντιχλώριο και θα μας πεις τα αποτελέσματα, για να μάθουμε και μεις κάτι σήμερα...
(Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει διαφορά στα νιτρικά ΝΟ3)
... ακόμα μια δημοσίευση πιο κοντά στο να γίνω "Γηραιό" Χρυσόψαρο
Πες μου κάτι,τώρα που θα κάνω τις μετρήσεις στο νερό του ενυδρείου και στο νερό της βρύσης πρέπει να βάλω αντιχλώριο στο νερό βρύσης ή έτσι όπως είναι το μετράω?
Αγγίζεις ένα θέμα υψηλής χημείας (όπως λέμε ραπτικής). Στη πραγματικότητα το νερό δε περιέχει χλωρίνη αλλά χλωραμίνες, δηλαδή ενώσεις του Χλωρίου με Αμμωνία γιατί έτσι το χλώριο δεν είναι τόσο πτητικό ... αυτό θα αποτελέσει θέμα ενός μελλοντικού εξειδικευμένου άρθρου (δικού μου ή άλλου εάν κάποιος θέλει να κάνει την έρευνα που πρέπει).
Εσύ τώρα θα μετρήσεις έτσι όπως είναι. θα δεις ότι θα βρείς ελάχιστο ως 0.
Μέτρησα πάλι σήμερα. Τελευταία μέτρηση πριν 3 μέρες. Σήμερα η αμμωνία είναι λίγο ανεβασμένη 0,5mg-1mg
ΝΟ2 και ΝΟ3 μηδενικά. Οπότε θα κάνω πάλι μια γενναία αλλαγή νερού και θα βάλω και bionitrivec μπας και κάνει τίποτα. Δε μου λέτε όμως, το bionitrivec όταν μπει στο νερό και το θολώσει δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ψάρι που θα το εισπνεύσει? (λέω μήπως...)
Προτείνω να μην βάλεις Nitrivec.
Καλύτερα να το αφήσεις το ενυδρείο να βρει μόνο του το δρόμο για το στρώσιμο.
Όσο περισσότερο παρεμβαίνεις και του αλλάζεις τα χημικά δεδομένα, τόσο το ταλαιπωρείς.
Δες σε τι κατάσταση είναι σήμερα:
Έχουν περάσει 15 μέρες και το ενυδρείο είναι στο μηδέν (= ταλαιπωρία για το Λαστιχούλη)
Κανονικά θα έπρεπε να ήσουν στη μέση της διαδικασίας στρωσίματος, στη φάση που η αμμωνία αρχίζει να μηδενίζει και εμφανίζονται τα πρώτα νιτρώδη.
Προσωπικά θα έκανα μόνο μετρήσεις, αλλαγές νερού κατά περίπτωση και λίγο τάισμα.
... ακόμα μια δημοσίευση πιο κοντά στο να γίνω "Γηραιό" Χρυσόψαρο
Δεν ξέρω τι να πω...να βάλω,να μη βάλω,οι γνώμες διίστανται. Μέχρι τώρα δεν έβαζα και τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά. Μήπως βοηθήσει αν βάλω? Μήπως όχι? Δεν ξέρω...
Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μειωθεί η αμμωνία, από εκεί και πέρα όσον αφορά το θέμα των βακτηριδίων σε υγρή μορφή μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει να δημιουργεί κανένα σκεύασμα του είδους καθυστέρηση στο στρώσιμο ενός ενυδρείου.
Αυτό που γνωρίζω (σε νεώτερα και ακριβότερα σκευάσματα υπάρχουν βελτιώσεις) είναι ότι δεν κάνουν όλα όσα υπόσχονται όχι ότι κάνουν κακό.
Αλλαγή έκανα χθες το απόγευμα 7 η ώρα γιατί έλειπα. Άλλαξα πάλι 20 λίτρα νερό και έβαλα και nitrivec.
Μέτρησα σήμερα το πρωί και ειδού
Αμμωνία-0,5mg
NO2-0,0
NO3-0,0-5mg (κάτι ενδιάμεσο)
Το μόνο που άλλαξε είναι ότι έπεσε η αμμωνία από 1mg στο μισό. Βέβαια όλα αυτά τελικά είναι πλασματικά,γιατί όταν είχα μετρήσει το νερό της βρύσης πάλι 0,5 αμμωνία έβγαλε. Άσε που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ο χρωματικός πίνακας της sera μάλλον δεν είναι και πολύ ξεκάθαρος. Μόλις μπορέσω θα πάρω τεστ άλλης εταιρίας και θα κάνω ταυτόχρονα τεστ έτσι από περιέργεια για να δω αν βγάζουν τα ίδια αποτελέσματα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση καλά θα ήταν να υπήρχε κάποιος κοντά σου για να σου δώσει μπόλι αλλά και πάλι θα έπρεπε να γνωρίζεις το ενυδρείο του και αν το προσέχει όσο πρέπει.