Γεια χαρά, Επισκέπτης
Μυστικό Κλειδί Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ερώτηση

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 30/04/2011 04:57 #26

• Carolina
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 15
Επιπλέον το ελληνικό αλφάβητο δεν έχει να κάνει μόνο με τον γραπτό λόγο. Οι χαρακτήρες, τα σύμβολά του, κατέχουν εξέχουσα και θεμελιώδη συμβολή στο παγκόσμιο επιστημονικό σκηνικό. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τη σταθερά π! Και δεν είναι μόνο το π...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 30/04/2011 17:57 #27

• Το Άβαταρ του/της Costas7
  • Costas7
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Λυπάμαι πραγματικά αλλά συμφωνώ 100% με το psaraki...:dry:
Σαφέστατα δε συμφωνώ να καταργηθεί η γλώσσα μας, όπως και η κάθε γλώσσα του κάθε λαού αλλά δε σας κρύβω ότι πολλές φορές έχω σκεφτεί πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν γλώσσες και σύνορα και ήμασταν όλοι μιά οικογένεια. "nothing to live, or die for...." που έλεγε και ο John Lennon...αλλά αυτό είναι μάλλον Χίμαιρα....[/quote]

Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις και εσυ και ο μεγάλος Lennon.
I used to be crustacean
In an underwater nation
And I surf in celebration
Of a billion adaptations

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 05:02 #28

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 7

Και είναι σωστό. Αυτό που προσπαθώ να πώ οτι στη σύγχρονη κοινωνία που δεν είναι μικρή και κλειστή,αλλά ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη η τάση προς κωδικοποίηση της γλώσσας, κατά τη δική μου γνώμη, είναι απολύτως δικαιολογημένη. Και αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι αλλοιώνεται η γλώσσα ή χάνεται η ελληνική ρίζα! Η κωδικοποίηση συνυπάρχει μαζί με όλους τους άλλους τρόπους έκφρασης. Βασικά έιναι λάθος να πεί κανείς το greeklish γλώσσα, είναι τρόπος έκφρασης!

Και οι περισσότερες γλώσσες κωδικοποιούνται, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!! Είναι η ιδιότητα μιάς γλώσσας, ασχέτως αν είναι ζωντανή ή νεκρή. Είναι ο τρόπος διευκόλυνσης της μετάδοσης του νοήματος της γλώσσας!

ψαράκι, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη απ' αυτή που παρουσιάζεις.

Θα το δείξω με δυο λόγια - οι μεγάλες αναλύσεις δεν μου πάνε...

Η Ελληνική γλώσσα είναι η ΜΟΝΗ νοηματική.
Αυτό σημαίνει ότι η λέξη ως κατασκεύασμα έχει συγκεκριμένη σχέση με το νόημά της, με αυτό που σημαίνει, με το σημαινόμενο.
π.χ. αυτοκίνητο σημαίνει αυτό που κινείται αφ' εαυτού - από μόνο του.
Σε αντιδιαστολή, η λέξη "car" δεν έχει σχέση με αυτό που περιγράφει. Λέγεται car γιατί έτσι συμφωνήθηκε ("συμβατικά" δηλ.) να λέγεται.
Η ιδιότητα αυτή της γλώσσας διεγείρει το μυαλό γιατί χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο σκέψης. Όπως οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν φυσικά μεγέθη και συνδέονται με μαθηματικές πράξεις, έτσι και οι ελληνικές λέξεις αντιπροσωπεύουν άμεσα νοήματα και η χρήση τους οδηγεί το μυαλό και τη σκέψη σε εννοιολογικές συνδέσεις που λειτουργούν εξελικτικά.
Στην Ασυτραλία με χρήση αρχαίων ελληνικών θεράπευσαν δυσλεξία...

Τώρα που είπαμε τα παραπάνω, αν πάμε στα greeklish και απαλείψουμε την ορθογραφία της γλώσσας παύουν να είναι αναγνωρίσιμες οι ρίζες των λέξεων δηλ. το ουσιαστικό τους νόημα κα εκφυλίζονται οι λέξεις σε μη "νοηματική" μορφή. Οι νοηματικές λειτουργίες που ανέφερα αδυνατούν να υπάρξουν.
Και το νόημα της γλώσσας αντί να διευκολύνεται στη μετάδοσή του -όπως λες- δυσχεραίνεται απίστευτα.

Αυτά τα ολίγα κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Κι όποιος ενδιάφέρεται για περισσότερα, είναι όλα στο internet...
... ακόμα μια δημοσίευση πιο κοντά στο να γίνω "Γηραιό" oops Χρυσόψαρο

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 08:37 #29

Και είναι σωστό. Αυτό που προσπαθώ να πώ οτι στη σύγχρονη κοινωνία που δεν είναι μικρή και κλειστή,αλλά ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη η τάση προς κωδικοποίηση της γλώσσας, κατά τη δική μου γνώμη, είναι απολύτως δικαιολογημένη. Και αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι αλλοιώνεται η γλώσσα ή χάνεται η ελληνική ρίζα! Η κωδικοποίηση συνυπάρχει μαζί με όλους τους άλλους τρόπους έκφρασης. Βασικά έιναι λάθος να πεί κανείς το greeklish γλώσσα, είναι τρόπος έκφρασης!

Και οι περισσότερες γλώσσες κωδικοποιούνται, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!! Είναι η ιδιότητα μιάς γλώσσας, ασχέτως αν είναι ζωντανή ή νεκρή. Είναι ο τρόπος διευκόλυνσης της μετάδοσης του νοήματος της γλώσσας!

ψαράκι, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη απ' αυτή που παρουσιάζεις.

Θα το δείξω με δυο λόγια - οι μεγάλες αναλύσεις δεν μου πάνε...

Η Ελληνική γλώσσα είναι η ΜΟΝΗ νοηματική.
Αυτό σημαίνει ότι η λέξη ως κατασκεύασμα έχει συγκεκριμένη σχέση με το νόημά της, με αυτό που σημαίνει, με το σημαινόμενο.
π.χ. αυτοκίνητο σημαίνει αυτό που κινείται αφ' εαυτού - από μόνο του.
Σε αντιδιαστολή, η λέξη "car" δεν έχει σχέση με αυτό που περιγράφει. Λέγεται car γιατί έτσι συμφωνήθηκε ("συμβατικά" δηλ.) να λέγεται.
Η ιδιότητα αυτή της γλώσσας διεγείρει το μυαλό γιατί χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο σκέψης. Όπως οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν φυσικά μεγέθη και συνδέονται με μαθηματικές πράξεις, έτσι και οι ελληνικές λέξεις αντιπροσωπεύουν άμεσα νοήματα και η χρήση τους οδηγεί το μυαλό και τη σκέψη σε εννοιολογικές συνδέσεις που λειτουργούν εξελικτικά.
Στην Ασυτραλία με χρήση αρχαίων ελληνικών θεράπευσαν δυσλεξία...

Τώρα που είπαμε τα παραπάνω, αν πάμε στα greeklish και απαλείψουμε την ορθογραφία της γλώσσας παύουν να είναι αναγνωρίσιμες οι ρίζες των λέξεων δηλ. το ουσιαστικό τους νόημα κα εκφυλίζονται οι λέξεις σε μη "νοηματική" μορφή. Οι νοηματικές λειτουργίες που ανέφερα αδυνατούν να υπάρξουν.
Και το νόημα της γλώσσας αντί να διευκολύνεται στη μετάδοσή του -όπως λες- δυσχεραίνεται απίστευτα.

Σωστά τα είπες....όμως τι σχέση έχουν με τα greeklish......δεν κατάλαβα καλά, δηλαδή δεν το κατάλαβα καθόλου. Αν γράψεις στα greeklish μια λέξη ελλήνικης προέλευσης π.χ. αυτοκίνητο - autokinito θα εκλείψει η νοηματική λειτουργία της; Το αυτοκίνητο στα greeklish θα ποραμείνει αυτοκίνητο...και πολύ εύκολα θα αναγνωρίσεις τις ρίζες τις λέξης μόνο και μόνο προφέροντας την...και όχι μόνο τις ρίζες, αλλά και το σημαινόμενο θα καταλάβεις.. Δεν υπολόγισες ότι τα greeklish δεν είναι γλώσσα, είναι η κωδικοποίηση της γλώσσας και έκφραση του προφορικού νοήματος της γλώσσας. Πολύ χρήσιμη πληρογφορία μας παρουσίασες...αλλά άσχετη με το θέμα του greeklish (κατά τη δικιά μου γνώμη)

Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 08:54 #30

Και το άλλο σημαντικό ότι πριν ανακαλύψουν την γραφή...η γλωσσα υπήρχε κάπως, μεταδιδόταν προφορικά από γενιά σε γενιά με όλες τις νοηματικές λειτουργίες της.... και σήμερα να προτείνεις σε έναν ξένο (μορφωμένο μιλάμε) να σου αναλύσει μια λέξη (ελληνικής προέλευσης) θα σου την αναλύσει μόνο και μόνο ακούγοντας και την εκφωνώντας. Αν σου πώ τώρα μιά λέξη στα ρώσικα π.χ. stomatolog -οδοντίατρος (στα ελληνικά) μονό ακούγοντάς την θα μου πείς τις ρίζες της και την ετυμολογία, χωρίς να χρειάζεται να την γράψω στα ελληνικά.
Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 09:20 #31

Αυτά που είπες είναι σωστά από την άποψη ότι μας βοηθάνε να μάθουμε ορθογραφία, έχοντας ένα υπόδειγμα, πες το κλισέ στο μυαλό μας...κάτι που δεν κάνει το greeklish. Και πάλι δεν είναι σίγουρο, γιατί πάλί εγώ μπορώ να γράψω την λέλη κίνηση στα greeklish - kinhsh. Και καταλαβαίνουμε ότι το ι είναι i και το η είναι h.
Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 09:42 #32

Αυτά που είπες είναι σωστά από την άποψη ότι μας βοηθάνε να μάθουμε ορθογραφία, έχοντας ένα υπόδειγμα, πες το κλισέ στο μυαλό μας...κάτι που δεν κάνει το greeklish. Και πάλι δεν είναι σίγουρο, γιατί πάλί εγώ μπορώ να γράψω την λέλη κίνηση στα greeklish - kinhsh. Και καταλαβαίνουμε ότι το ι είναι i και το η είναι h.

Και στο κάτω-κάτω την γλώσσα την αλλοιώνει η πραγματικότητα.. Γιατί όποιος δεν το έχει στα ελληνικά και κάνει 25 ορθογραφικά λάθη μέσα σε μιά λέξη...δεν το έχει και στο greeklish. Όποιος γράφει σωστά στα ελληνικά θα μεταδόσειτην ορθογραφία του και στο greeklish. Π.χ. Σήμερα πήγα σχλείο. - Shmera phga sxoleio/ Simera piga sxolio κτλ...
Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 10:04 #33

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
Πάμε λοιπόν ένα βήμα παρακάτω...

Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του "autokinito".
Πού είναι το ΗΤΑ; Χάθηκε και μαζί του χάθηκε η σύνδεση με την έννοια της κίνΗσης.
το "kinit-" ή "κινιτ-" ως ρίζα δεν παραπέμπει πουθενά.
Καταλαβαίνεις νομίζω τώρα το πώς χάνεται με τα greeklish η νοηματική λειτουργία.

Και ακόμα κι αν στο "autokinito" μπορέσεις να ανγνωρίσεις τη ρίζα της "κίνησης", είναι κάτι που θα το κάνεις εκούσια, δηλ. με τη θέλησή σου, όταν τεθεί θέμα όπως τώρα.
Η διανοητική λειτουργία της γλώσσας όμως δεν είναι εκούσια αλλά ακούσια, δηλ. γίνεται αυτόματα, όπως π.χ. αυτόματα ανοίγουμε το στόμα μας όταν θέλουμε να φάμε, χωρίς να χρειάζεται να σκεφτούμε "τώρα θα ανοίξω το στόμα μου γιατί θέλω να βάλω μια μπουκιά".

Λοιπόν, ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ.
Δεν σκεφτόμαστε με έννοιες αφηρημένες, αλλά με τις λέξεις που εκφράζουν αυτές τις έννοιες.
Μπορείς να σκεφτείς την έννοια της ελευθερίας, χωρίς να περάσει από την σκέψη σου η λέξη "ελευθερία";
Όχι - και αυτό ισχύει για όλες τις γλώσσες, για όποια γλώσσα και αν χρησιμοποιείς στη σκέψη σου.
Και η λέξη "ελευθερία" δεν είναι μόνο ήχος, είναι εικόνα - είναι ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Δεν μπορείς να σκεφτείς τη λέξη "ελευθερία" χωρίς να έρθει στο μυαλό η εικόνα των γραμμάτων της.
Κι εδώ είναι που τα greeklish φέρνουν την καταστροφή στη σκέψη.
Γιατί όταν σκέφτεσαι στη ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ Ελληνική γλώσσα, γίνονται αυτόματα (ακούσια) αναλύσεις των εννοιών των λέξεων και συσχετισμοί αυτών των εννοιών, ακριβώς γιατί μόνο σε μια νοηματική γλώσσα μπορούν οι λέξεις να αποτελέσουν το υλικό για να γίνουν αυτοί.
Γιατί γίνονται; Φαίνεται πως είναι μια φυσική λειτουργία του εγκεφάλου όταν του δίνεται αυτή η δυνατότητα (δηλ. η χρήση μιας νοηματικής γλώσσας) επειδή μέσω αυτών των νοηματικών αναλύσεων και συσχετισμών, ο εγκέφαλος αφομοιώνει καλύτερα τα νοήματα και συνθέτει ευκολότερα στη συνέχεια αυτά που επιθυμεί, ακόμα κι αν πρόκειται για σύνθεση νέων λέξεων (που δεν υπήρχαν ως χθες) όπως συμβαίνει κατά κόρον με την συνεχώς εμπλουτιζόμενη επιστημονική ορολογία.
Με τα greeklish όμως όλη η παραπάνω εγκεφαλική λειτουργία ακυρώνεται, γιατί δεν υπάρχει πλέον το υλικό
για να πραγματοποιηθεί.

Ακόμη και το σχήματων γραμμάτων δεν είναι τυχαίο.
Xρησιμοποιούνται σε κάποιες λέξεις γράμματα-κλειδιά που έχουν σχέση με το σημαινόμενο.
π.χ. όφις (φίδι): το "φ" παραπέμπει στην εικόνα του φιδιού.
το ίδιο συμβαίνει και με το "Π" στη λέξη πόρτα.
Kι αυτή η σχέση xάνεται αν χρησιμοποιήσεις το greeklish: "Porta".
Είναι πιθανόν χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με πρωταρχικές μορφές της γραφής, με ιδεογράμματα.
Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά να μην επεκταθώ, νομίζω γίνονται κατανοητά αυτά που εννοώ.

Κι όσο γι' αυτό που γράφει το psaraki,
"Και το άλλο σημαντικό ότι πριν ανακαλύψουν την γραφή...η γλωσσα υπήρχε κάπως, μεταδιδόταν προφορικά από γενιά σε γενιά με όλες τις νοηματικές λειτουργίες της.... "
έχω να πω ότι όσο μελετάνε οι ειδικοί τα αρχαία ελληνικά, ενισχύεται η άποψη και το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια γλώσσα που "σχεδιάστηκε" σκόπιμα και όχι για μια γλώσσα που απλώς "προέκυψε", προφορικά αρχικά και γραπτώς στη συνέχεια.

Μετά απ' όλα αυτά, επιτρέψτε μου να διευκρινήσω πως δεν είμαι φιλόλογος ή κάτι σχετικό, αλλά των θετικών επιστημών.
:whistle:

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 10:09 #34

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered

Μπορείς, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 01/05/2011 18:36 #35

• Συντάκτης θέματος
  • aafent
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Administrator
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Αϊ γουίλ μπί γκλάντ του σί δε οπίνιον οφ εν ίνγκλις σπίκινκγ πίπολ αμπάουτ δις τέξτ ....

:-P ..... Engreeks

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 05:58 #36

Γουελ, αι θινκ ιτσ ε βερυ ναις σαμπτζεκτ μπατ γουι αρ γκετινγκ του πασιονειτ αμπαουτ ιτ. Δε ποιντ ιζ δατ εβρυμποντυ χας ιτς οουν οπινιον εντ γιουζουαλι ιτς νον ριβερσαμπλ. Δε τρουθ ιζ δατ ιτς γκετινγκ ριντικιουλους του ριντ λανγκουατζιζ ιν φορειν αλφαμπετς μπικοουζ γιου στραγκλ του γκετ ιν του δε φρικινγκ ποιντ. Ενιγουει αι νεβερ ριντ τεξτς ιν γκρικλις κοζ ιτς γκιβινγκ ον μαι νερβς.

πι.ες.[δεν εννοώ "πιές" αλλά p.s] kai xoris tonous einai akoma pio eknevristiko e???? xaxaxaaxaxaxaxa lol
"ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ"

xotiko-gaia.blogspot.com/

Τελευταία επεξεργασία: από Xotiko.

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 06:02 #37

Αϊ γουίλ μπί γκλάντ του σί δε οπίνιον οφ εν ίνγκλις σπίκινκγ πίπολ αμπάουτ δις τέξτ ....

:-P ..... Engreeks

Γουελ, αι θινκ ιτσ ε βερυ ναις σαμπτζεκτ μπατ γουι αρ γκετινγκ του πασιονειτ αμπαουτ ιτ. Δε ποιντ ιζ δατ εβρυμποντυ χας ιτς οουν οπινιον εντ γιουζουαλι ιτς νον ριβερσαμπλ. Δε τρουθ ιζ δατ ιτς γκετινγκ ριντικιουλους του ριντ λανγκουατζιζ ιν φορειν αλφαμπετς μπικοουζ γιου στραγκλ του γκετ ιν του δε φρικινγκ ποιντ. Ενιγουει αι νεβερ ριντ τεξτς ιν γκρικλις κοζ ιτς γκιβινγκ ον μαι νερβς.

πι.ες.[δεν εννοώ "πιές" αλλά p.s] kai xoris tonous einai akoma pio eknevristiko e???? xaxaxaaxaxaxaxa lol

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 06:03 #38

Γιατί δε βλέπω τα μυνήματά μου????? wonder

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 07:23 #39

Πού είναι το ΗΤΑ; Χάθηκε και μαζί του χάθηκε η σύνδεση με την έννοια της κίνΗσης.
Καταλαβαίνεις νομίζω τώρα το πώς χάνεται με τα greeklish η νοηματική λειτουργία.

Και ακόμα κι αν στο "autokinito" μπορέσεις να ανγνωρίσεις τη ρίζα της "κίνησης", είναι κάτι που θα το κάνεις εκούσια, δηλ. με τη θέλησή σου, όταν τεθεί θέμα όπως τώρα.
Η διανοητική λειτουργία της γλώσσας όμως δεν είναι εκούσια αλλά ακούσια, δηλ. γίνεται αυτόματα, όπως π.χ. αυτόματα ανοίγουμε το στόμα μας όταν θέλουμε να φάμε, χωρίς να χρειάζεται να σκεφτούμε "τώρα θα ανοίξω το στόμα μου γιατί θέλω να βάλω μια μπουκιά".

Δεν σκεφτόμαστε με έννοιες αφηρημένες, αλλά με τις λέξεις που εκφράζουν αυτές τις έννοιες.
Μπορείς να σκεφτείς την έννοια της ελευθερίας, χωρίς να περάσει από την σκέψη σου η λέξη "ελευθερία";
Όχι - και αυτό ισχύει για όλες τις γλώσσες, για όποια γλώσσα και αν χρησιμοποιείς στη σκέψη σου.
Δεν μπορείς να σκεφτείς τη λέξη "ελευθερία" χωρίς να έρθει στο μυαλό η εικόνα των γραμμάτων της.
Γιατί όταν σκέφτεσαι στη ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ Ελληνική γλώσσα, γίνονται αυτόματα (ακούσια) αναλύσεις των εννοιών των λέξεων και συσχετισμοί αυτών των εννοιών, ακριβώς γιατί μόνο σε μια νοηματική γλώσσα μπορούν οι λέξεις να αποτελέσουν το υλικό για να γίνουν αυτοί.
Γιατί γίνονται; Φαίνεται πως είναι μια φυσική λειτουργία του εγκεφάλου όταν του δίνεται αυτή η δυνατότητα (δηλ. η χρήση μιας νοηματικής γλώσσας) επειδή μέσω αυτών των νοηματικών αναλύσεων και συσχετισμών, ο εγκέφαλος αφομοιώνει καλύτερα τα νοήματα και συνθέτει ευκολότερα στη συνέχεια αυτά που επιθυμεί, ακόμα κι αν πρόκειται για σύνθεση νέων λέξεων (που δεν υπήρχαν ως χθες) όπως συμβαίνει κατά κόρον με την συνεχώς εμπλουτιζόμενη επιστημονική ορολογία.
Με τα greeklish όμως όλη η παραπάνω εγκεφαλική λειτουργία ακυρώνεται, γιατί δεν υπάρχει πλέον το υλικό
για να πραγματοποιηθεί.

Xρησιμοποιούνται σε κάποιες λέξεις γράμματα-κλειδιά που έχουν σχέση με το σημαινόμενο.
Είναι πιθανόν χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με πρωταρχικές μορφές της γραφής, με ιδεογράμματα.
Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά να μην επεκταθώ, νομίζω γίνονται κατανοητά αυτά που εννοώ.

"Και το άλλο σημαντικό ότι πριν ανακαλύψουν την γραφή...η γλωσσα υπήρχε κάπως, μεταδιδόταν προφορικά από γενιά σε γενιά με όλες τις νοηματικές λειτουργίες της.... "
έχω να πω ότι όσο μελετάνε οι ειδικοί τα αρχαία ελληνικά, ενισχύεται η άποψη και το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια γλώσσα που "σχεδιάστηκε" σκόπιμα και όχι για μια γλώσσα που απλώς "προέκυψε", προφορικά αρχικά και γραπτώς στη συνέχεια.

Μετά απ' όλα αυτά, επιτρέψτε μου να διευκρινήσω πως δεν είμαι φιλόλογος ή κάτι σχετικό, αλλά των θετικών επιστημών.

Πολύ ωραία, γιατί όμως βάζεις όλα τα γλωσσικά προβλήματα μαζ, προέλευση της γλώσσας, λειτουργίες της γλώσσας κτλ; Άλλο το ένα και άλλο το άλλο... Κάτι σχετικό με την τεχνιτή προέλευση της γλώσσας, δεν έιχα αναφέρει, μιλούσα για τελείως διαφορετικό πράγμα, για τον τρόπο μετάδοσης της γλώσσας. Και στο λέω σαν φιλόλογος που είμαι. Εξάλλου τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πρόβλημα του greeklish που δεν είναι γλώσσα!!!! Και ως συνέπεια από την φύση της δεν μπορεί να εκπληρώνει τις περισσότερες λειτουργίες μιάς γλώσσας και άλλωστε δεν οφείλει να τις εκπληρώνει! Σχετικά με τις λειτουργίες του greeklish είχα αναπτύξει μια σκέψη παραπάνω. Είναι γλωσσικός κωδικός και οχι γλώσσα, οπότε περιττό και ανούσιο να ψάχνεις ετυμολογία των ελληνικών λέξεω προσφέυγωντας στο greeklish.
Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 07:40 #40

για να πραγματοποιηθεί.

Πολύ ωραία, γιατί όμως βάζεις όλα τα γλωσσικά προβλήματα μαζί, προέλευση της γλώσσας, λειτουργίες της γλώσσας κτλ; Άλλο το ένα και άλλο το άλλο...Πρίν μιλήσει κανείς για όλα αυτά πρέπει να καταλάβει και να μελετήσει τι είναι το greeklish. Κάτι σχετικό με την τεχνιτή προέλευση της γλώσσας, δεν έιχα αναφέρει, μιλούσα για τελείως διαφορετικό πράγμα, για τον τρόπο μετάδοσης της γλώσσας. Και στο λέω σαν φιλόλογος που είμαι. Εξάλλου τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πρόβλημα του greeklish που δεν είναι γλώσσα κατά βάθος!!!! Και ως συνέπεια από την φύση της δεν μπορεί να εκπληρώνει τις περισσότερες λειτουργίες μιάς γλώσσας και άλλωστε δεν οφείλει να τις εκπληρώνει! Σχετικά με τις λειτουργίες του greeklish είχα αναπτύξει μια σκέψη παραπάνω. Είναι γλωσσικός κωδικός και οχι γλώσσα, οπότε περιττό και ανούσιο να ψάχνεις ετυμολογία των ελληνικών λέξεω προσφέυγωντας στο greeklish.

Με απλά ελληνικά:
To greeklish αποτυπώνει αυτά που λές στα ελληνικά! Αν πείς π.χ. μιά μπούρδα στα ελληνικά ας πούμε π.χ.-"μοιλοκρερτ" (μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα απολύτως) - θα την αποτυπώσει με ακρίβεια το greeklish. Σ'αυτο το παράδειγμα βλέπεις πως εκπληρώνεται η νοηματική λειτουργία; Βγάζει κανείς κανένα νόημα;
Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 10:43 #41

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered

Πολύ ωραία, γιατί όμως βάζεις όλα τα γλωσσικά προβλήματα μαζί, προέλευση της γλώσσας, λειτουργίες της γλώσσας κτλ; Άλλο το ένα και άλλο το άλλο...Πρίν μιλήσει κανείς για όλα αυτά πρέπει να καταλάβει και να μελετήσει τι είναι το greeklish. Κάτι σχετικό με την τεχνιτή προέλευση της γλώσσας, δεν έιχα αναφέρει, μιλούσα για τελείως διαφορετικό πράγμα, για τον τρόπο μετάδοσης της γλώσσας. Και στο λέω σαν φιλόλογος που είμαι. Εξάλλου τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πρόβλημα του greeklish που δεν είναι γλώσσα κατά βάθος!!!!

Κατ' αρχήν δεν είναι γλωσσικά προβλήματα αυτά που ανέφερα αλλά θέματα σχετικά με τη διανοητική λειτουργία της γλώσσας.
Αν δεν κατάλαβες ακόμα, τα ανέφερα μόνο και μόνο για να πω πώς η χρήση των grreklish (που σωστά όπως λες δεν είναι γλώσσα) ακυρώνει αυτή τη λειτουργία και τις θετικές της συνέπειες.

Και ως συνέπεια από την φύση της δεν μπορεί να εκπληρώνει τις περισσότερες λειτουργίες μιάς γλώσσας και άλλωστε δεν οφείλει να τις εκπληρώνει! Σχετικά με τις λειτουργίες του greeklish είχα αναπτύξει μια σκέψη παραπάνω. Είναι γλωσσικός κωδικός και οχι γλώσσα, οπότε περιττό και ανούσιο να ψάχνεις ετυμολογία των ελληνικών λέξεω προσφέυγωντας στο greeklish.

Δεν ψάχνω ετυμολογία στο greeklish γιατί δεν έχει. Ως γλωσσικός κώδικας την αλλοιώνει και αυτό ακριβώς έδειξα σε προηγούμενη δημοσίευσή μου.

Με απλά ελληνικά:
To greeklish αποτυπώνει αυτά που λές στα ελληνικά! Αν πείς π.χ. μιά μπούρδα στα ελληνικά ας πούμε π.χ.-"μοιλοκρερτ" (μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα απολύτως) - θα την αποτυπώσει με ακρίβεια το greeklish. Σ'αυτο το παράδειγμα βλέπεις πως εκπληρώνεται η νοηματική λειτουργία; Βγάζει κανείς κανένα νόημα;

Το παράδειγμα είναι ατυχές.
Η μπούρδα δεν έχει νόημα, άρα ούτε νοηματική λειτουργία, όπως και να την γράψεις - είτε με ελληνικά είτε με greeklish.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τις νοηματικές λέξεις.

Ότι έγραψα σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, το έγραψα για να τεκμηριώσω την άποψή μου, πως η χρήση των greeklish (οτιδήποτε κι αν είναι ή χαρακτηρίζονται αυτά) ακυρώνει τη νοηματική-διανοητική λειτουργία της ελληνικής γλώσσας.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 11:23 #42

• Συντάκτης θέματος
  • aafent
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Administrator
Από ψαρο-φόρουμ θα γίνουμε Ελλην-oriented :-P forum ..... δόκιμος ο όρος ;

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 11:33 #43

Στον κύριο παραπάνω (Αρίων) : οταν κάτι λέγεται άσπρο, δεν μπορείτε να το ονομάσετε μαύρο! Και θα σας παρακαλούσα να μην αξιολογείτε τις γνώσεις των ανθρώπων όσο και να μην αναφέρετε σχετικά σχόλια (αν έιναι κάτι σωστό 'η λάθος) χωρίς να έχετε απαραίτητη αρμοδιότητα και προϋπηρεσία στο γλωσσολογικό κλάδος. Το φόρουμ είναι να εκφράζονται οι γνώμες του καθενός.
Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 13:38 #44

• Το Άβαταρ του/της Ελένη
  • Ελένη
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Registered
Κατ' αρχήν, το οτι υπάρχουν πολλές γλώσσες στον κόσμο, άρα και πολλά οχήματα σκέψης και διανόησης αποτελεί ευλογία για τους πραγματικά σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι λόγο για αλληλοσκοτωμό.

Θα διατυπώσω τώρα σαφέστατα τη γνώμη μου για τα γκρήκλις για να μη σας μείνει καμία απορία.

Ιν μυ ωιες, ιτ'σ τηε μοστ δισγθστινγ τηινγ Ι ηαωε εωερ σεεν.
Ιτ'σ πθρε φοργερυ. Ι ρεαλλυ ρεαλλυ ηατε ιτ.

Νομίζω έγινα απόλυτα κατανοητή.

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 15:22 #45

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered

Στον κύριο παραπάνω (Αρίων) : οταν κάτι λέγεται άσπρο, δεν μπορείτε να το ονομάσετε μαύρο! Και θα σας παρακαλούσα να μην αξιολογείτε τις γνώσεις των ανθρώπων όσο και να μην αναφέρετε σχετικά σχόλια (αν έιναι κάτι σωστό 'η λάθος) χωρίς να έχετε απαραίτητη αρμοδιότητα και προϋπηρεσία στο γλωσσολογικό κλάδος. Το φόρουμ είναι να εκφράζονται οι γνώμες του καθενός.

Ακριβώς αυτό έκανα - εξέφρασα τη γνώμη μου ως καθένας.
Δεν αναφέρθηκα ούτε στις γνώσεις σου ούτε τις αξιολόγησα.
Ενώ εσύ επιχείρησες να δώσεις "αυθεντία" στις απόψεις σου και να τις επιβάλεις λέγοντας ότι είσαι φιλόλογος.

Και σιγά μην χρειάζεται προϋπηρεσία στον γλωσσολογικό κλάδο για να λέμε τη ΓΝΩΜΗ μας...
:zdash: :zdash: :zdash:

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 15:35 #46

Ενώ εσύ επιχείρησες να δώσεις "αυθεντία" στις απόψεις σου και να τις επιβάλεις λέγοντας ότι είσαι φιλόλογος.

Συγνώμη, με ξέρετε χρόνια και μου μιλάτε με ανεπίτρεπτο ύφος και απευθύνεστε στον ενικό αριθμό ; 'Η μήπως με ξέρετε προσωπικά και τεκμηριώνετε τις εκφράσεις σας; ΚΑΙ ΝΑΙ είμαι φιλόλογος και δίνω την αυθεντία μου στις απόψεις μου, για ένα απλό λόγο -γιατί πολύ απλά μπορώ να το κάνω, χωρίς βέβαια να προσφεύγω στις (πολλές φορές) άσχετες πληροφορίες του διαδυκτίου.΄

Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 15:56 #47

Συγνώμη, με ξέρετε χρόνια και μου μιλάτε με ανεπίτρεπτο ύφος και απευθύνεστε στον ενικό αριθμό ; 'Η μήπως με ξέρετε προσωπικά και τεκμηριώνετε τις εκφράσεις σας; ΚΑΙ ΝΑΙ είμαι φιλόλογος και δίνω την αυθεντία μου στις απόψεις μου, για ένα απλό λόγο -γιατί πολύ απλά μπορώ να το κάνω, χωρίς βέβαια να προσφεύγω στις (πολλές φορές) άσχετες πληροφορίες του διαδυκτίου.΄

Εξάλλου εσείς ήσασταν αυτός που αναφέρατε στις πιο πάνω συζητήσεις (έχοντας αναπτύξει ένα σχετκό θέμα) πως δεν έιστε φιλόλογος (άραγε άνθρωπος άσχετος στα γλωσσικά ζητήματα) και μας ανακαλύψατε κάτι που το έχουν ανακαλύψει εδώ και αιώνες πριν από εσάς.

Άλεξ

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 02/05/2011 19:11 #48

• Αρίων
  • Αποσυνδεμένος
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Registered
- Δεν είπα τίποτα ανεπίτρεπτο.
- Ξέρεις πως δεν σε ξέρω, και το επιβεβαιώνω εδώ - προς γνώσιν των υπόλοιπων μελών.
- Μετά από δημοσιεύσεις επί δημοσιεύσεων στον ενικό θυμηθήκαμε τον πληθυντικό...
- Μην καλουπώνεις τους ανθρώπους με αυθαίρετα συμπεράσματα του τύπου:

...δεν έιστε φιλόλογος (άραγε άνθρωπος άσχετος στα γλωσσικά ζητήματα)...

όταν δεν ξέρεις με τι και πόσο, έχει ασχοληθεί ο καθένας...

Κι επειδή δεν θέλω να ξεφύγει περισσότερο το θέμα, εκ μέρους μου τελειώνει εδώ.
hag

Απ: Η διακήρυξη της ακαδημίας Αθηνών για το πρόβλημα των greeklish 03/05/2011 12:37 #49

• gozen
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Super Users
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 26

Καλησπέρα σας!!! Ελπίζω να παραμείνουμε λογικοί όλοι!

• Σελίδα:
  • 1
  • 2
  • Δεν Επιτρέπεται: για δημιουργία νέου θέματος.
  • Δεν Επιτρέπεται: για απάντηση.
  • Δεν Επιτρέπεται: να επεξεργαστείτε το μήνυμά σας.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.058 δευτερόλεπτα
Κορυφή