Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρεί τους ακουαρίστες το καλοκαίρι είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας σε λογικά επίπεδα τους μήνες του καλοκαιριού όπου η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει και το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει και η θερμοκρασία στην στήλη του νερού.
Οι λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αρκετές όμως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να μην βρεθούμε σε κατάσταση πανικού όταν φτάσουν οι θερμές μέρες του καλοκαιριού.
Η πλέον συνηθισμένη λύση για ενυδρεία γλυκού νερού είναι η χρήση ανεμιστήρων (συνήθως χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες από ηλεκτρονικούς υπολογιστές) όπου με την βοήθεια της εξάτμισης έχουμε την πτώση της θερμοκρασίας.
Πως τοποθετούμε τους ανεμιστήρες
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τοποθετήσουμε τους ανεμιστήρες στο ενυδρείο μας με σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με κάποιον συγκεκριμένο τύπο ενυδρείου καθώς υπάρχει πληθώρα άρθρων ήδη στο διαδίκτυο αλλά θα προσεγγίσουμε το θέμα από μια θεωρητική πλευρά που είναι εφαρμόσιμη σε όλους τους τύπους ενυδρείων, ενώ έχει δοκιμαστεί και σε θαλασσινό ενυδρείο με απόλυτη επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε θα πρέπει να φροντίσουμε για την σωστή ροή του αέρα στην επιφάνεια του νερού, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε τουλάχιστον μια πηγή που φέρνει ψυχρότερο αέρα (στην περίπτωση ατμοσφαιρικό αέρα χώρου δηλαδή) και ακόμη μια πηγή η οποία να ρουφάει αέρα από την επιφάνεια του νερού. Με λίγα λόγια, θα πρέπει ένας ανεμιστήρας να «χτυπά» πάνω στην επιφάνεια του νερού και ένας να «τραβά» από την επιφάνεια του νερού.
Έτσι καταφέρνουμε να έχουμε βέλτιστη απόδοση αλλά και μεγαλύτερη εξάτμιση νερού κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα εφόσον ένα από τα σημαντικά στοιχεία για την χημεία του νερού και την σωστή διαβίωση των ζωντανών που φιλοξενούμε είναι και η διατήρηση των παραμέτρων της ποιότητας του νερού. Το στοιχείο που διαφεύγει σε αρκετούς είναι ότι ενώ το νερό εξατμίζεται τα άλατα που περιέχει παραμένουν μέσα στην στήλη του νερού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωσή τους στο σύνολο. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι με σκοπό η αναπλήρωση του νερού να γίνεται με νερό χαμηλότερο σε περιεκτικότητα με άλατα. *Προτεινόμενη λύση είναι η λύση της Αντίστροφης Όσμωσης ή τουλάχιστον η χρήση νερού για ατμοσίδερα.
Ίσως όλα αυτά σε κάποιους να φαντάζουν κάπως δύσκολα, όμως καλό θα είναι έστω και ως προσωρινή λύση να βρούμε και να τοποθετήσουμε έναν τουλάχιστον ανεμιστήρα (ανέφερα ποιο πάνω κατά προτίμηση από ανταλλακτικά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) για να "ρίχνουμε" με σχετική πίεση ατμοσφαιρικό αέρα επάνω στην επιφάνεια του νερού του ενυδρείου μας για να βοηθήσουμε την εξάτμιση. Μέσω της εξάτμισης θα καταφέρουμε να μειώσουμε την θερμοκρασία στην στήλη του νερού έως και 5 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης, εξίσου σημαντικό καθώς δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ακόμη και τα χρυσόψαρα τα οποία θεωρούνται από αρκετούς ως ποιο εύκολα προσαρμόσιμα σε ιδιαίτερες συνθήκες, είναι η συγκέντρωση αλάτων (τα οποία δεν εξατμίζονται). Μια επίσης λειτουργική λύση που βοηθά σε μεγάλο βαθμό είναι (εφόσον δεν διαθέτουμε Αντίστροφη Όσμωση ή απεσταγμένο νερό ) η μεγάλες αλλαγές νερού με φρέσκο, με προσοχή όμως για να μην έχουμε μεγάλες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στην στήλη του νερού.