Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά ενυδρείου σκεφτείτε εκτός από το κόστος αγοράς του ενυδρείου και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού που θα πρέπει να το συνοδεύει, αλλά και το κόστος συντήρησης.

Θα έλεγε κανείς ότι με την παραπάνω πρόταση προτείνω ουσιαστικά να αγοράσετε το πλέον φθηνό και μικρό ενυδρείο! Και όμως αυτό που προτείνουμε είναι εντελώς το αντίθετο και θα εξηγήσω παρακάτω.

Αγοράστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενυδρείο μπορείτε.

Έχετε υπ' όψιν σας πως όσο μεγαλύτερο ενυδρείο αγοράσετε τόσο περισσότερα θα είναι και τα έξοδα του εξοπλισμού αλλά και των test, τροφών κλπ που απαιτεί η χρήση ενός ενυδρείου. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, άλλωστε κανείς  δεν θα πρότεινε την αγορά ενός ενυδρείου που δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε, αυτό που θέλω να αποτρέψω και ουσιαστικά να σας προστατέψω είναι η αποφυγή εξόδων χωρίς νόημα και ουσία.

Εφόσον είστε λάτρεις του υδάτινου κόσμου τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα για να αποφύγετε την άσκοπη σπατάλη χρημάτων η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και την απομάκρυνσή σας από το χόμπι.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα δεν ενδείκνυται για σπατάλες πόσο δε μάλιστα για ένα χόμπι όπως του ενυδρείου.

Το μέγεθος του ενυδρείου που θα χρειαστείτε έχει να κάνει με το είδος των ψαριών που θα θέλατε να φιλοξενήσετε .... και όχι καρχαρίες σε ενυδρείο δεν είναι κάτι που θα σας άρεσε.

Ας ξεκινήσουμε όμως βήμα βήμα
  • 1Το πρώτο μας βήμα είναι ο χώρος στον οποίο θα φιλοξενηθεί το ενυδρείο που θέλουμε και φυσικά εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τις διαστάσεις και την καταλληλότητα του χώρου για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία αργότερα.

Εφόσον έχουμε βρει τον κατάλληλο χώρο στο σπίτι ή το γραφείο μας, θα πρέπει από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις διαστάσεις του χώρου αυτού και φυσικά χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Το Ενυδρείο όσο και αν το θέλουμε, γρήγορα, άμεσα, τώρα, εχθές.... κλπ είναι ένα χόμπι στο οποίο θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα.

Ναι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος γνωστός έβαλε το ενυδρείο να λειτουργεί από την πρώτη μέρα και όλα του τα ψάρια ζουν κανονικά... μόνο που στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έγινε με τον σωστό τρόπο, απλά έτυχε και δεν πέτυχε.

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες με τους οποίους θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα ενυδρείο από την πρώτη μέρα και όλα να πάνε καλά και ωραία.

  • 2Το επόμενο βήμα (πριν την αγορά ακόμη) είναι η επιλογή των κατοίκων.

Μπορεί να φαντάζει λίγο βιαστικό στην ουσία όμως δεν είναι, ενώ έχει αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας κυρίως στην περίπτωση που δεν έχουμε ασχοληθεί ξανά με το ενυδρείο κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιλογή των ψαριών που θέλουμε να φιλοξενήσουμε μια και ....πολύ απλά τα θέλουμε όλα τα είδη στο δικό μας ενυδρείο.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να μην παρασυρθούμε καθώς όσο περισσότερο βλέπουμε διαφορετικά είδη ψαριών στα ειδικά καταστήματα τόσο περισσότερο θέλουμε να αποκτήσουμε αυτά τα είδη... όμως δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι ένα ενυδρείο.

Θα πρέπει να ρωτήσουμε και το κατάστημα αλλά και τυχόν φίλους μας (ενώ σημαντική πηγή πληροφοριών αποτελεί και το διαδίκτυο ως γνωστόν) για την δυσκολία των ειδών που μας αρέσουν μια και η διατήρηση ενός υδροβιότοπου έχει και κάποιο βαθμό δυσκολίας και προσπάθειας από την πλευρά μας.

Σημαντικό: σε αυτό το σημείο επιλογής ρόλο, θα παίξει και ο χώρος που θα φιλοξενήσουμε το ενυδρείο μας καθώς καθορίζει το μέγεθος του ενυδρείου μας και των διαθέσιμων λίτρων, δυο διαστάσεις που αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή των ειδών που θα φιλοξενήσουμε σε αυτό.

  • 3Ολοκληρωμένο σύστημα ενυδρείου ή κομμάτι κομμάτι;

Εδώ έχουμε μια φαινομενικά εύκολη ερώτηση η οποία ενδεχομένως να κρύβει πολλές παγίδες όταν φτάνουμε στο σημείο επιλογής και αγοράς ενυδρείου.

Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετές και διαφορετικές μάρκες ενυδρείων και σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στον χώρο μας και από πλευράς εμφάνισης και διαστάσεων. Το θέμα είναι να φροντίσουμε να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την διατήρηση των ζωντανών μέσα στο ενυδρείο και όχι απλά να περιλαμβάνει εξοπλισμό ο οποίος είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν αρκετά τα οποία ειδικά τώρα σε περιόδους οικονομικής κρίσης φαντάζουν πιο δελεαστικά με αποτέλεσμα να μας κάνουν ακόμη πιο ευάλωτους. Προσοχή λοιπόν γιατί το φθηνό συνήθως μας βγαίνει πιο ακριβό.

Αν λοιπόν δεν έχουμε την δυνατότητα να βρούμε ένα ενυδρείο το οποίο έχει τα πάντα ....και είναι και ποιοτικά η δική μας πρόταση είναι να προχωρήσουμε σε αγορά ενυδρείου κομμάτι κομμάτι. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η αγορά ενυδρείου χωρίς εξοπλισμό και η προσθήκη αυτού με σκέψη και σοφή επιλογή.

Μην ξεχνάμε πως η αγορά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων σε μικροσυσκευές που θα χρειαστούμε όπως είναι το φίλτρο ή ακόμη και τα διάφορα test αρκετές φορές συμφέρει μια και μπορεί π.χ. στα καταστήματα που έχουμε φυσική πρόσβαση είτε να μην υπάρχουν διαθέσιμα τα συγκεκριμένα προϊόντα είτε η τιμή τους να είναι απαγορευτική.

Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή του ενυδρείου μας, περισσότερες λεπτομέρειες θα χαρούμε να τις συζητήσουμε στο Δημόσιο Βήμα του aquaristic.gr και τα μέλη μας είναι πάντα πρόθυμα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί σας!
Κορυφή