Η Ολοκληρωμένη Διατροφή του Χρυσόψαρου
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα ψάρια χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή, για να μείνουν υγιή. Το χρυσόψαρο δεν μπορεί ποτέ να πάρει όλες τις θρεπτικές ουσίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ίνες, και νερό) στο σύνολο τους από τις έτοιμες τροφές του εμπορίου. Γι’ αυτό μια ποικίλη διατροφή είναι σημαντική. Η διατροφή πρέπει να περιέχει τις βασικές τροφές του εμπορίου, φρέσκες, κατεψυγμένες ή αποξηραμένες τροφές και τέλος ζωντανές τροφές.
Βασικές τροφές του εμπορίου.
Νιφάδες
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νιφάδων στην αγορά. Οι νιφάδες είναι εξαιρετικά καλές επειδή τείνουν να επιπλεύσουν για ένα, δύο λεπτά και στη συνέχεια να βυθίζονται, επιτρέποντας στα Χρυσόψαρα μας να φάνε την φάνε σε οποιοδήποτε επίπεδο επιθυμούν.
Οι νιφάδες έρχονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους όπως για παράδειγμα, με βιταμίνες, για τη βελτίωση των χρωμάτων, για τόνωση, σπιρουλίνα και άλλες πολλές. Μια επιλογή διαφορετικών ειδών και διαφορετικών εταιριών καθώς και εναλλαγή στη χορήγηση τους, είναι ικανή να δώσει στα ψάρια μια ολοκληρωμένη και ασφαλή διατροφή. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να γίνει μίξη νιφάδων με πέρλες.
Διάφορες Νιφάδες |
Τροφή σε πέρλες |
Σπιρουλίνα |
Επειδή υπάρχει πάντα η περίπτωση τα ψάρια να φάνε τη τροφή από την επιφάνεια και μαζί της να λάβουν και ποσότητα αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της νηκτικής κύστης, συνίσταται να μουσκεύεται η τροφή πριν τη χρήση της για ένα λεπτό και κατόπιν να χορηγείται.
Πέρλες, ταμπλέτες & κόκκοι
Αυτές οι τροφές βυθίζονται συνήθως γρήγορα στο υπόστρωμα του ενυδρείου και τα ψάρια μπορούν να τις επιλέξουν τσιμπώντας τες . Υπάρχουν επίσης πέρλες που επιπλέουν και μένουν στην επιφάνεια για λίγο ενώ στη συνέχεια βυθίζονται.
Μερικές ταμπλέτες μπορούν να κολληθούν σε κάποια πλευρά του ενυδρείου, για τα ψάρια να τρώνε από εκεί.
Όπως και οι νιφάδες έτσι και οι πέρλες έρχονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους. Μια επιλογή διαφορετικών ειδών και διαφορετικών εταιριών καθώς και εναλλαγή στη χορήγηση τους, είναι ικανή να δώσει στα ψάρια μια ολοκληρωμένη και ασφαλή διατροφή. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να γίνει μίξη νιφάδων με πέρλες.
Και σε αυτή τη περίπτωση τροφής, υπάρχει η πιθανότητα τα ψάρια να φάνε τη τροφή από την επιφάνεια και μαζί της να λάβουν και ποσότητα αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της νηκτικής κύστης, συνίσταται να μουσκεύεται η τροφή πριν τη χρήση της για λίγη ώρα και κατόπιν να χορηγείται.
Κατεψυγμένες ή αποξηραμένες τροφές
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως οι γαρίδες, Krill (Euphausia superba), αποξεραμένους γρύλους (ναι τα έντομα, είναι εξαιρετική τροφή), σκουλήκια (για παράδειγμα blood worms και tubriex) και άλλα, μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή δολωμάτων. Η χρήση κατεψυγμένων τροφίμων, μειώνει τον κίνδυνο για αρρώστιες έναντι των ζωντανών τροφών, επειδή οι πρώτες υποβάλλονται σε επεξεργασία παράλληλα όμως συνεχίζουν να περιέχουν υψηλή διατροφική αξία.
Γαρίδες |
Γρύλλοι |
Krills |
Έρχονται σε πολλά είδη γεύσεων και είναι μια μεγάλη απόλαυση για τα ψάρια. Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη σίτιση τους για μετάδοση ασθενειών. Επιλέξτε αυτά που γράφουν «bacterial free», «Χωρίς Βακτήρια», «Απολυμασμένη» ή οτιδήποτε ανάλογο. Οι περισσότερες πρέπει πρώτα να ξεπαγώσουν και ενυδατωθούν και κατόπιν να ταϊστούν αλλά υπάρχουν και μερικές που μπορείτε να τις ρίξετε μέσα στο ενυδρείο κατευθείαν.
Οι αποξηραμένες τροφές δεν είναι τόσο υψηλές στις θρεπτικές ουσίες όπως τα κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά είναι ακόμα ένα αγαθό που μπορούμε να το μεταχειριστούμε ώστε να προσφέρουμε μια ποικίλη δίαιτα στα χρυσόψαρα μας.
Κατά το τάισμα κατεψυγμένων και αποξηραμένων τροφών, θυμηθείτε ότι μπορούν να απορροφήσουν πολύ νερό και να χορτάσουν (και φουσκώσουν) τα ψάρια σας γρηγορότερα από αρχικά πιστεύεται. Επομένως, μια καλή ιδέα είναι να ενυδατώσετε τα τρόφιμα πριν τα προσφέρεται στα ψάρια σας. Έτσι θα μπορείτε να καθορίσετε την ακριβή ποσότητα που χρειάζονται πραγματικά χωρίς να αρρωστήσουν από την υπερκατανάλωση τροφής.
Ζωντανές Τροφές
Τα ζωντανά τρόφιμα προσφέρουν μεγάλο θρεπτικό κέρδος στα ψάρια σας, αν και είναι εύκολο να μεταδοθούν ασθένειες με αυτό τον τρόπο δηλαδή από τα ζωντανά τρόφιμα στα ψάρια.
Ομολογώ ότι δεν έχω ταΐσει ποτέ τα χρυσόψαρα μου ζωντανές τροφές αλλά μπορώ να πω ότι σύμφωνα με τις έρευνες μου, αυτή η διαδικασία συμβάλει στην υγεία τους. Τα ψάρια μου ακόμα και χωρίς ζωντανές τροφές έχουν αρρωστήσει και υπάρχουν καταγραφές ότι οι ζωντανές τροφές θα τα βοηθούσαν στο να μην το πάθουν. Όπως και να έχει είναι στην επιλογή σας εάν θα το κάνετε στα δικά σας ή όχι.
Ενδεικτικός κατάλογος ζωντανών τροφών
- Γαρίδες αλμυρού νερού
- Σκουλήκια, blood worms, να είστε πολύ προσεχτικοί στη χρήση τους γιατί μπορούν πολύ γρήγορα να χωθούν στο αμμοχάλικο του ενυδρείου ανοίγοντας λαγούμια
- Δάφνια (ψύλλοι νερού)
- Γαιοσκώληκα, Earth Worms, το κοινό σκουλήκι που βγαίνει μετά τη βροχή, να τα συλλέξετε μόνο εάν βρίσκονται σε έδαφος χωρίς φυτοφάρμακα. Πάντα πλύσιμο σε κρύο και τρεχούμενο νερό στη συνέχεια να τα βάλετε σε μια χάρτινη πετσέτα για δύο ημέρες ώστε να αποβάλλουν το όποιο χώμα έχουν μέσα τους.
- Διάφορα άλλα είδη σκουληκιών όπως (meal worms, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν), tubiflex worms, wax worms και άλλα. Καλή πηγή για τη προμήθεια ζωντανών σκουληκιών είναι τα μαγαζιά με δολώματα. Η μέθοδος που προτείνω για τη προετοιμασία τους είναι η ίδια με το γαιοσκώληκα.
- Προνύμφες κουνουπιών (προτού μεταμορφώσουν στα αιμοδιψή ενήλικα κουνούπια)
Φρέσκα Τρόφιμα
Υπάρχουν διάφορα φρέσκα τρόφιμα στην αγορά όπου με αυτά μπορείτε να ταΐσετε τα χρυσόψαρα σας, μερικές φορές δεν θα τα φάνε ή δεν θα τα συμπαθήσουν, αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές είτε θα μάθουν να τους αρέσουν είτε θα επιλέξουν κάποια είδη από αυτά. Αυτές οι τροφές πρέπει να δίνονται μόνο ως θεραπεία ή σε σχετικά αραιά διαστήματα ως ποικιλία γιατί αυτά που δεν θα φαγωθούν θα μολύνουν το ενυδρείο.
Προσοχή! Θα πρέπει να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα προσφέρετε στα χρυσόψαρα σας. Ειδικά τα λαχανικά βράστε τα πρώτα. Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά ξεφλουδίστε τα ειδικά αυτά που έχουν σκληρό περίβλημα (όπως μπιζέλια, μήλα, μπανάνες, σταφύλια κ.α.). Θυμηθείτε να δίνετε τα φρέσκα τρόφιμα σε μικρές μόνο ποσότητες. Ειδικά εάν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο δώστε αρχικά μια ελάχιστη ποσότητα, εάν δείτε ότι την έφαγαν συνεχίστε με περισσότερη.
Ενδεικτικός κατάλογος φρέσκων τροφίμων:
- Μήλο - που πρέπει να τεμαχίζεται στις μικρές φέτες
- Μπανάνα - κομμάτια
- Καρότο - που πρέπει να το τρίβετε στον τρίφτη πρώτα
- Τυρί Chedder - που τεμαχίζεται σε πολύ λεπτά κομματάκια
- Μαγειρεμένα και τεμαχισμένα μαλάκια (χταπόδι, σουπιές, καλαμαράκια)
- Γκρέιπφρουτ, Πορτοκάλι, Μανταρίνια – μικρά τμήματα από τις φέτες
- Σταφύλια – ξεφλουδισμένα
- Πράσινα μπιζέλια - που βράζονται και που ξεφλουδίζονται
- Κιμάς - που μαγειρεύεται καλά, τεμαχισμένος
- Αστακός, γαρίδες, μαγειρεμένες και τεμαχισμένες
- Νιφάδες βρώμης
- Βατόμουρα , Μούρα, Rasberries (φρέσκα, φρούτα του δάσους )
- Φράουλες – σε κομμάτια εάν είναι δυνατόν χωρίς τους σπόρους
- Μαρούλι, πολύ καλά πλυμένο ή ακόμα και βρασμένο
- Σπανάκι - βρασμένα, μικρά φύλλα
- Φύτρα Σιταριού (όχι όμως σπόρους)
- Φύτρα φακής και φασολιών
- Καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια
Σημεία προσοχής:
- Τα λαχανικά (όπως ο αρακάς) και αρκετά φρούτα λειτουργούν ως «καθαρτικό» για τον οργανισμό των χρυσόψαρων. Εάν δείχνουν υποσιτισμένα ή ταλαιπωρημένα καλό είναι να αποφεύγετε η χορήγηση τους. Η εξέταση των περιττωμάτων θα σας δείξει εάν συντρέχει λόγος ή όχι.
- Όταν βράζουμε μια τροφή τη βράζουμε πάντα μόνο με νερό χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο, ούτε λάδι ούτε αλάτι τίποτα. Εάν περιέχει σκληρή φλούδα (για παράδειγμα ο αρακάς) την αφαιρούμε πριν ταΐσουμε.
Μια ποικίλη διατροφή είναι μια σοφή επιλογή προς την υγεία των ψαριών σας. Θα τα βοηθήσει να ζήσουν ένα μακροχρόνιο, πλήρη, και ενεργό τρόπο ζωής. Σιγουρευτείτε για να ταΐζετε σε μικρές ποσότητες αντί μεγάλων, μια φορά ή δύο φορές την ημέρα.
Τρόφιμα με ζελατίνη (Gelfoods, Gelatin Foods) και μαγειρεμένες συνταγές.
Οι τροφές ζελατίνης για ψάρια, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Εναλλακτικά μπορείτε μαγειρέψετε μόνοι σας τέτοιου είδους τροφές εάν φυσικά έχετε τον απαιτούμενο χρόνο. Μια ενδεικτική τέτοια συνταγή μπορείτε να διαβάσετε στο ανάλογο άρθρο εδώ.
Πριν ταΐσετε με τέτοιες τροφές, σιγουρευτείτε ότι θα τις ξεπαγώσετε πριν την ρίξετε στη δεξαμενή. Το ξεπάγωμα θα διευκολύνει τα ψάρια στο να τη φάνε.
Μεγάλο πλεονέκτημα στις τροφές που παρασκευάζουμε μόνοι μας είναι το γεγονός ότι γνωρίζουμε τη ποικιλία και τη ποιότητα των υλικών που βάζουμε μέσα στη τροφή. Επίσης μια μαγειρεμένη τροφή, συνήθως δίνει μεγάλη ποσότητα τελικού προϊόντος και μπορεί να διατηρηθεί (στη κατάψυξη) για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι εξαιρετικά οικονομική.
Αποθήκευση των τροφών
Η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να επιταχύνουν τη θρεπτική υποβάθμιση στα ξηρά τρόφιμα των ψαριών. Δεν πρέπει να διατηρείτε αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο γιατί μπορούν να αποκτήσουν υγρασία. Ξηρά τροφή που υγραίνεται πρέπει αμέσως να πετάγεται. Ο λόγος είναι ότι διάφορα βακτηρίδια και μύκητες αυξάνονται γρήγορα με την υγρασία και αυτό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση στα ψάρια μας. Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και μη τα χρησιμοποιείτε πέρα από αυτές. Οι αποξηραμένες τροφές πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρά χωρίς φως μέρη σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου.
{snippet author-aafent}
{snippet as-other}
{snippet goforum-diatrofi}