ΧρυσόψαραGoldfish

Η ανάγκη να γράψω αυτό το άρθρο έχει προέλθει από την επιθυμία που έχουν διάφοροι χομπίστες και την εκφράζουν στα διάφορα fora, να βάλουν τροπικά ψάρια μαζί με χρυσόψαρα είτε ήδη το έχουν κάνει είτε το σκέπτονται. 

Σε αυτό δεν φταίνε οι ίδιοι, συνήθως, αλλά οι καταστηματάρχες (υπάρχουν και εξαιρέσεις) που είτε δεν γνωρίζουν, είτε γνωρίζουν αλλά προκειμένου να πουλήσουν τους δηλώνουν ότι κάνει και ότι τροπικά ψάρια συμβιώνουν άνετα με χρυσόψαρα.

Στη θεωρεία κάποια ψάρια μπορούν να συμβιώσουν με κάποια τροπικά όπως μονομάχους, νέον, γκάπις …… αλλά μόνο στην θεωρεία γιατί στην πράξη…..

Το θέμα είναι ότι έχω δει μέχρι και σκαλάρια μέσα σε ενυδρείο με χρυσόψαρα και είναι αμαρτία να ταλαιπωρούμε τα ψάρια μας έτσι.   Οι λόγοι που δεν μπορούμε να βάλουμε χρυσόψαρα μαζί με τροπικά είναι οι εξής:

  • Τα χρυσόψαρα θέλουν διαφορετική θερμοκρασία από τα τροπικά

  • Άντε και τα χρυσόψαρα σαν ανθεκτικά ψάρια αντέχουν σε υψηλή θερμοκρασία, αλλά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασθενεί η άμυνα του οργανισμού και να είναι ποιο ευπρόσβλητα σε ασθένειες.

  • Τα χρυσόψαρα αποβάλλουν σε υψηλό βαθμό πολλά οργανικά κατάλοιπα τα οποία μπορούν εύκολα να εκτοξεύσουν την Αμμωνία στα ύψη με καταστροφικές συνέπειες για τα τροπικά τα οποία δεν έχουν αντοχές.

  • Στα χρυσόψαρα δίνουμε διαφορετική τροφή από ότι στα τροπικά και το πρόβλημα είναι ότι αν δώσουμε τροφή τροπικών σε χρυσόψαρα θα τους προκαλέσουμε πρόβλημα πεπτικότητας και υπερβολικό λίπος. Αν δώσουμε τροφή χρυσόψαρων σε τροπικά τότε τα τροπικά θα είναι υποσιτισμένα, αν προφταίνουν κιόλας να φάνε……. Και μην μου πείτε ότι θα δίνεται στο καθένα την τροφή του ξεχωριστά στο στόμα….

  • Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεγέθους ανάμεσα σε ένα ενήλικο χρυσόψαρο και σε ένα ενήλικο τροπικό (πχ νέον)  με αποτέλεσμα τα δεύτερα να γίνονται τροφή για τα ποιο μεγαλόσωμα.

  • Τα τροπικά σαν ποιο ευαίσθητα ψάρια αρρωσταίνουν σχετικά εύκολα όταν οι συνθήκες του νερού του ενυδρείου μας  δεν είναι σταθερές και σωστές (κάτι το οποίο οφείλεται στα χρυσόψαρα) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κολλάνε και τα χρυσόψαρα…


Ελπίζουμε αυτό άρθρο να βοήθησε ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τυχόν λάθη συγκατοίκησης…


{snippet as-other}{snippet goforum-geniki}

Κορυφή