Από τη στιγμή που θα υπάρξει μέσα στο νερό οργανική ύλη αρχίζει ο προαιώνιος κύκλος του αζώτου που παρουσιάζεται στο σχήμα που ακολουθεί. Η αναπνοή των ψαριών, τα λήμματα, το σάπισμα των τροφών και γενικά οτιδήποτε οργανικό προκαλεί παραγωγή αμμωνίου και στη συνέχεια αμμωνίας.

Στην παραστατική παρουσίαση που υπάρχει στην εικόνα, βλέπετε τον  κύκλο του αζώτου, από τη στιγμή που η αμμωνία και το αμμώνιο είτε παράγεται από τη σήψη των τροφών και των νεκρών οργανισμών είτε ανταλλάσσετε όπως είδαμε από τα βράγχια των ψαριών και διαχέεται στο νερό.

Στη συνέχεια μέσω της άντλησης του νερού η ροή διοχετεύεται μέσα σε διάφορες στρώσεις κεραμικών και άλλων υλικών όπου είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη αποικιών βακτηρίων. Τα πρώτα βακτήρια που αναπτύσσονται και λειτουργούν είναι τα Nitrosomonas, όπου με τη βοήθεια του οξυγόνου καταναλώνουν την αμμωνία και το αμμώνιο (NH3,NH4) και τη μετατρέπουν σε Νιτρώδη Ιόντα (NO2).
nitrogen_circle
Άλλη σειρά βακτηρίων που αναπτύσσονται και λειτουργούν είναι τα Nitrobacter όπου με τη σειρά τους και πάλι με τη βοήθεια του οξυγόνου καταναλώνουν Νιτρώδη Ιόντα (NO2) και αποβάλλουν Νιτρικό Άλας (NO3).

Το Νιτρικό άλας, που όπως είδαμε είναι λιγότερο τοξικό από τις άλλες ενώσεις του αζώτου αλλά παραμένει τοξικό, καταναλώνεται από τα φυτά που το έχουν ανάγκη. Εάν η ποσότητα των φυτών δεν επαρκεί, είτε οι λοιπές συνθήκες (φώς, λοιπά ιχνοστοιχεία κτλ) ή δεν υπάρχουν καθόλου φυτά, η αποβολή πρέπει να γίνεται μέσω της αλλαγής του νερού σε διαστήματα τέτοια ώστε η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικό άλας να είναι χαμηλή.

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το οξυγόνο που είναι απαραίτητο η οξυγόνωση του νερού γίνεται με την ύπαρξη κυματισμού στην επιφάνεια του, αεραντλίες, πτώση από ύψος και άλλες τεχνικές.

Η διαδικασία στρωσίματος του ενυδρείου έχει να κάνει με την ανάπτυξη σε ικανό πληθυσμό των βακτηρίων Nitrosomonas και Nitrobacter και για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντική εργασία. Επίσης λόγω του ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται σε επιφάνειες, για αυτό είναι λάθος να λέμε ότι το νερό στρώνει. Αυτό που ουσιαστικά στρώνει είναι τα υλικά του φίλτρου μας. Φυσικά βακτήρια αναπτύσσονται παντού, σε όλες τις επιφάνειες και τα υλικά (χαλίκια, ξύλα, τσάμι κτλ) που υπάρχουν μέσα στο ενυδρείο μας αλλά εκεί δεν είναι σε ικανοποιητικές ποσότητες και το νερό δεν έχει στο σύνολο του ροή προς αυτά τα σημεία. Συμβάλλουν λοιπόν αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος.

Η αμμωνία το αμμώνιο, τα νιτρώδη ιόντα το νιτρικό άλας, το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα που είναι απαραίτητο για τα φυτά, τα μέταλλα, ο φώσφορος, η αλκαλικότητα και οξύτητα του νερού, η ολική και η ανθρακική σκληρότητα του νερού είναι οι βασικότεροι παράγοντες που επιδρούν στο να διατηρήσουν το μικρό μας οικοσύστημα σε ισορροπία. Ο αγώνας για τη διατήρηση, τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να ρυθμίζουμε το κάθε ένα παράγοντα από αυτούς μαζί με την απόλαυση του θεάματος και της ηρεμίας που μας δίνουν τα ψάρια, κάνουν αυτό το χόμπι συναρπαστικό και ίσως μοναδικό στο είδος του.

Το άρθρο αυτό αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου άρθρου που διαπραγματεύεται την τοξικότητα της αμμωνίας και σας προτείνουμε να το διαβάσετε. Δημοσιεύεται και ως ανεξάρτητο άρθρο για να μπορούν να γίνονται ευκολότερα παραπομπές σε αυτό.

{snippet author-aafent}{snippet as-other}{snippet goforum-ximia}

Κορυφή