Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν διάφανα χρυσόψαρα, στα οποία μέσα από τα λέπια και το δέρμα τους διακρίνονται η πάλλουσα καρδιά και ο εγκέφαλός τους.

Τα διάφανα ψάρια, που αποτελούν «τέκνα» ειδικών των πανεπιστημίων Μίε και Ναγκόγια, γεννήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της ανάγκης για θανάτωση πειραματόζωων.

Τα χρυσόψαρα παρήχθησαν ύστερα από διασταύρωση μεταλλαγμένων χρυσόψαρων με ελάχιστη χρωστική στο δέρμα τους. Τα διάφανα ψάρια αναμένεται να ζουν περίπου 20 έτη, ενώ το μήκος τους θα μπορεί να φθάσει τα 25 εκατοστά και το βάρος τους τα δύο κιλά.

Το μέγεθός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο άλλων ψαριών που χρησιμοποιούνται σε πειράματα, όπως τα ψάρια-ζέβρες. «Καθώς αυτό το χρυσόψαρο θα μεγαλώνει, θα μπορεί κάποιος να δει καθαρά όλον τον κύκλο ζωής του εκ των... έσω»ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Μίε,Γιουτάκα Ταμάρου.

 

transparentgoldfish1

transparentgoldfish3

Στη φωτογραφία ένα από τα διάφανα ψάρια των ιαπώνων επιστημόνων· μπορεί κάποιος να δει καθαρά την πάλλουσα καρδιά στο κέντρο του σώματός του.

 

{snippet other-source | Το Βήμα | Δημοσίευση 5/1/2010}

Κορυφή