Μπορεί να φαίνεται ένα εντυπωσιακό ψάρι, αλλά είναι επίσης κι ένα ζημιογόνο είδος.
Ο 30χρονος ερασιτέχνης ψαράς της φωτογραφίας, Rafael Biagini, είπε ότι το τεράστιο χρυσόψαρο που κρατά και ζυγίζει περισσότερο από 13,5 κιλά πιάστηκε σε μια λίμνη της Νότιας Γαλλίας, και όπως ο ίδιος εξηγεί αμέσως μετά τη λήψη της φωτογραφίας το ψάρι απελευθερώθηκε.
Σαφώς και τα χρυσόψαρα είναι ένα εξημερωμένο –σ’ αυτή την περίπτωση όμως άγριο- είδος κυπρίνου. Όμως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν είδη κυπρίνων που εξελίχθηκαν στην Ευρώπη, όπου και πιάστηκε το συγκεκριμένο ψάρι, τα χρυσόψαρα δεν αποτελούν ένα από αυτά τα είδη. Για την ακρίβεια, τα χρυσόψαρα τα έφεραν οι άνθρωποι από την Κίνα, και όπως είναι προφανές κάποια από αυτά απελευθερώθηκαν σε λίμνες της Ευρώπης. Εκεί βρήκαν τροφή για να αναπτυχθούν και αφού τα χρυσόψαρα μπορούν να επιβιώσουν σε κρύο νερό, είναι λογικό να αναπαραχθούν σε λίμνες της Γαλλίας όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Όταν ένα μη εγχώριο είδος φυτού ή ζώου εξαπλωθεί σε ένα νέο οικοσύστημα θεωρείται πλέον χωροκατακτητικό. Αυτό έχει συμβεί με διάφορα είδη κυπρίνων από την Ασία σε λίμνες και ποτάμια σε πολλά μέρη του πλανήτη. Τα είδη αυτά προκαλούν ζημιά στο οικοσύστημα που εισβάλλουν επειδή καταναλώνουν την τροφή που είναι απαραίτητη για τα ιθαγενή είδη ψαριών, ακόμα δε πολλές φορές τρέφονται και τα ίδια τα ιθαγενή ψάρια.
Σύμφωνα με το πιο πάνω, μπορεί να φαίνεται καλό που ο κύριος Biagini απελευθέρωσε το μεγάλο χρυσόψαρο που ψάρεψε ρίχνοντάς το πίσω στη λίμνη αλλά, θα μπορούσε να ήταν καλύτερο για το οικοσύστημα αν το κρατούσε!
{snippet translated-article | carolina | }