goldfish-many

Επιστημονικό όνομα: Carassius auratus auratus
Οικογένεια: Cyprinidae
 

Μέγεθος: Από 5 έως και 60 εκατοστά, ανάλογα με τον τρόπο και το μέρος που ζουν.

Θερμοκρασία: Προτείνεται να μην υπερβαίνει τους 25 [sup]o[/sup]C
Αλκαλικότητα: Ουδέτερη με μέτρια σκληρότητα
pH: 6.6 έως 7.4
Καταγωγή: Ασία

Τα χρυσόψαρα είναι ένα είδος άγριου κυπρίνου. Σύμφωνα με την πρώτη γραπτή αναφορά, ως κατοικίδιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 970 μ.Χ. Από τότε οι Κινέζοι δημιούργησαν διαφορετικά είδη χρυσόψαρων ενώ σύντομα τους ακολούθησαν και οι Ιάπωνες.  Στην Ευρώπη τα χρυσόψαρα έφτασαν για πρώτη φορά το 1728 και από τότε αποτελούν ένα ιδιαίτερα εμπορικό ψάρι που κατέχει μια υψηλή θέση προτίμησης στους λάτρεις των ενυδρείων αλλά και των τεχνητών λιμνών σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Στα χρυσόψαρα δεν αρέσει καθόλου το θερμό νερό. Πράγματι μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και σε εξωτερικές λίμνες όπου το χειμώνα η επιφάνειά τους μετατρέπεται σε πάγο, αρκεί από κάτω να υπάρχει αρκετό νερό. Αυτά τα ψαράκια, είναι σίγουρα ευτυχισμένα σε θερμοκρασία δωματίου υπό τον όρο ότι δεν θα είναι πολύ ζεστά. Τρώνε αρκετά και τα… κάνουν χάλια, κι αυτός είναι κι ένας λόγος που δεν πρέπει να ζουν πολλά μαζί. Μάλιστα, ο κανόνας λέει ότι χρειάζονται 19 λίτρα νερού για κάθε 2,5 εκατοστά μήκος ψαριού. Σημαντικά είναι επίσης, η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού φίλτρου και ο αερισμός του νερού.


Τα χρυσόψαρα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά ψάρια σχετικά με τις παραμέτρους του νερού, και εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν σχεδόν σε κάθε τιμή pH ή σκληρότητας. Αυτό που αποτελεί όμως πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι οι απότομες αυξομειώσεις στις τιμές αυτές.
Το περιεχόμενο της διατροφής τους πρέπει να είναι πλούσιο σε λαχανικά ή ακόμα και μέσα στο ενυδρείου θα είναι καλό να υπάρχουν κάποια φυτά που να προορίζονται για να θυσιαστούν στην πείνα των ψαριών!


Και πάντα να θυμάστε: Τα χρυσόψαρα θέλουν χώρο!

{snippet author-carolina}

{snippet goforum-geniki}

Κορυφή