Τις τελευταίες μέρες με απασχόλησε ο υπολογισμός της ποσότητα αλατιού που πρέπει να βάλω στο

Sea-Salt

ενυδρείο μου. Παράλληλα με εμένα ενδιαφέρθηκαν και άλλα μέλη. Από ότι κατάλαβα υπάρχει μια μικρή δυσκολία στον υπολογισμό της ποσότητας. Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο οδηγίες για κάθε ένα που στο μέλλον θα έχει πρόβλημα. Έχει τη μορφή Q&A ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ερώτηση: Μου είπαν να βάλω 1 γραμμάριο αλάτι για κάθε λίτρο νερού. Πως θα υπολογίσω τα λίτρα νερού που έχω ;

Απάντηση: Με ένα χάρακα, μια μεζούρα ή ένα μέτρο μετράμε το βάθος (πλάτος) του ενυδρείου και το μήκος (δηλαδή μέχρι εδώ το παραλληλόγραμμο της βάσης του) σε εκατοστά. Δηλαδή εάν το ενυδρείο μας έχει μήκος 1.20 μέτρα θα σημειώσουμε 120 εκατοστά. Στη συνέχεια μετράμε το ύψος του νερού, δηλαδή το σημείο που αρχίζει η επιφάνεια του νερού μέχρι το σημείο που αρχίζει η άμμος, το χαλίκι και γενικά το υπόστρωμα. Το ύψος θα το σημειώσουμε και αυτό σε εκατοστά Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε τα τρία νούμερα με ένα κομπουτεράκι και ότι βρούμε το διαιρούμε με τον αριθμό 1000. Αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας είναι ο αριθμός των λίτρων νερού που έχουμε. Σε αυτό το σημείο το στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω δηλαδή για παράδειγμα εάν υπολογίσαμε 85.3 σημειώνουμε 86.

Παράδειγμα: Πλάτος: 40 εκατοστά, Μήκος 100 εκατοστά, Ύψος νερού 32,4 εκατοστά, έχουμε 40χ100χ32,4 = 129.600 διά 1000 = 129,6, στρογγυλοποιώντας το έχουμε 130 λίτρα νερού.

Έτσι λοιπόν για 130 λίτρα νερού θέλω 130 γραμμάρια αλατιού.

Ερώτηση: Πως όμως θα υπολογίσω τα γραμμάρια χωρίς ζυγαριά ;

Απάντηση: Εάν δεν έχουμε ζυγαριά μπορούμε να υπολογίσουμε το αλάτι που θέλουμε κάνοντας τα ακόλουθα βήματα :

1. Θα μετατρέψουμε τα γραμμάρια σε ml (milliliter, εκατοστά του λίτρου) για να γίνει αυτό πολλαπλασιάζουμε τα γραμμάρια μας με τον αριθμό 1,6. Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα θέλαμε 130 γραμμάρια αλατιού, επί 1,6 = 208 ml αλατιού σε δοχείο που μετράει νερό.

2. Με τη βοήθεια μιας μεγάλης σύριγγας ή άλλου δοχείου που μετράει νερό ή ακόμα με τη χρήση ενός μπουκαλιού αναψυκτικού, μετράμε (ακριβώς όπως κάνουμε και με το αντιχλώριο) τη ποσότητα αλατιού που θα βάλουμε. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι εάν το δοχείο είναι στενό τότε το αλάτι θα πρέπει να το πατικώσουμε καλά γιατί αφήνει κενά με αποτέλεσμα να βάλουμε λιγότερη ποσότητα.

3. Επίσης μπορείτε να υπολογίζετε ότι ένα κουταλάκι της σούπας είναι περίπου 15 gr

Ερώτηση: Κάνω αλλαγή νερού, πρέπει να βάλω αλάτι; Εάν ναι πόσο ;

Απάντηση: Στην αλλαγή νερού εάν οι οδηγίες μας είναι να έχουμε αλάτι στο νερό, ναι προσθέτουμε και εκεί αλάτι. Η λογική είναι ότι εάν δεν προσθέσουμε τότε το νερό που θα βάλουμε θα αραιώσει τη ποσότητα άλατος που ήδη έχουμε ρίξει μέσα στο ενυδρείο μας τη προηγούμενη φορά. Η ποσότητα άλατος που θα προσθέσουμε είναι ανάλογη με τα λίτρα νερού που θα βάλουμε. Για παράδειγμα, ένα είχαμε οδηγία να βάλουμε 1 γραμμάριο ανά λίτρο και στην αλλαγή θέλουμε να προσθέσουμε 14 λίτρα νερό, τότε θα βάλουμε και 14 γραμμάρια αλάτι.

Καλό είναι να βάζουμε το αλάτι μαζί με το αντιχλώριο, δηλαδή πριν ρίξουμε το νερό μέσα στο ενυδρείο.

Ερώτηση: Πως θα υπολογίσω πόσο νερό βάζω στην αλλαγή ;

Απάντηση: Υπάρχουν τρεις τρόποι :

1ος τρόπος: Παίρνουμε ένα κουβά (εάν κάνουμε την αλλαγή με κουβά) και τον μετράμε με τη βοήθεια είτε ενός μπουκαλιού αναψυκτικού είτε με τη βοήθεια ενός βραστήρα νερού. Μάλιστα συνιστώ ο κουβάς να είναι λευκός και με ένα μαρκαδόρο ανεξίτηλο (αυτός που γράφουμε πάνω στα CDs) σημειώνουμε τα λίτρα που έχουμε βάλει. Η πρακτική είναι να σημειώνεται ανά δύο ή ανά τέσσερα λίτρα (δηλαδή 2, 4, 6, 8 κτλ ή 4, 8, 12 ). Οι συνηθισμένοι κουβάδες σφουγγαρίσματος είναι 14 λίτρα. Έτσι ξέρουμε τη ποσότητα νερού που θα βάλουμε. Αυτή η μέθοδος βοηθάει και στον υπολογισμό του αντιχλωρίου. Εάν για παράδειγμα το αντιχλώριο λέει να βάζετε 5 ml για κάθε 20 λίτρα, η αντιστοιχία είναι 1 ml για κάθε 4 λίτρα.

2ος τρόπος: Είναι ανάλογος με το πρώτο τρόπο, μόνο που μετράμε το νερό που βγάζουμε κατά την αλλαγή. Οπότε έχοντας σημειώσει το προηγούμενο ύψος γνωρίζουμε και τα λίτρα που θα βάλουμε.

3ος τρόπος: Ο περισσότερο δύσκολος αλλά καλός για μεγάλα ενυδρεία, μετά την αφαίρεση του νερού της αλλαγής, μετράμε το κενό που θα συμπληρωθεί με τρόπο ανάλογο με την πρώτη ερώτηση (ύψος Χ πλάτος Χ μήκος) έτσι έχουμε τα λίτρα νερού που θα συμπληρώσουμε.

{snippet author-aafent}

{snippet goforum-ximia}

Κορυφή